Jesse James meggyilkolás a tettes a gyáva Robert Ford

Megint egy Oscar várományos akadt a kezem közé. Ez egy elég érdekes és meglepő film. Elöször is a címe olyan sokatmondó, hogy mikor még semmit se kéne tudni a filmről, már akkor tudnunk mindent. Így tudjuk a végkifejletet, és a gyilkos kiléte sem rejtély. Másrészről azért. mert egyáltalán nem olyan a film, mint amire számítottam. Egy életrajzi filmtől valahogy azt várnánk, hogy a főszereplő életének elejéről kezdődjön a történet. Másik nagy meglepetés számomra, hogy kicsit akciódúsabb filmre számítottam. Jesse James mégiscsak egy bandita, aki szinte egész életében bankokat és vonatokat rabolt. Ezért azt vártam, hogy jópár rablás szemtanúi leszünk. Ehelyett a film készítői a karakterekre hegyezték ki az egészet, és méginkáb a jellemfejlődésükre.

Jesse James (Brad Pitt) életébe az utolsó vonatrablásakor kapcsolódunk be, majd innen követjük haláláig. A középpontban Robert Ford (Casey Affleck) és Jesse kapcsolata áll. Egy idealista és számító fiatalember, hogy s miként lesz a híres legenda gyilkosa, annak ellenére hogy gyerekként bálványozta Jesse Jamest, erre a kérdés kapunk választ a filmben. Bár Robert Ford csak azt a Jesset ismerte akit a szenzációhajhász írók leírtak a ponyvaregényeikben, mégis az volt élete célja, hogy egyszer majd az oldalán lovagolhasson, mint egy társ.

A film nagyon hosszú (160 perc) és ez nem azért van, mert olyan sokminden akarnának elmondani, hanem csak egyszerűen lassú. De ez nem az a fajta lassúság, mint amikor már unja magát a néző, hanem egyszerűen csak lassan beszélnek benne. A párbeszédekben nagyobb szünetek vannak az átlagosnál. Valahogy az egész film olyan lassú, mint az élet lehetett akkoriban. Nem olyan túlpörgetett, mint ma.

Casey Affleck alakítása egyáltalán nem Oscar-díjas. Jól játsza a gyáva gyilkost, de akkor sem érdemel Oscart. A Robert Ford karakterét már az elejétől fogva gyűlöltem. Ellenszenves és persze tudjuk, hogy ő a gyilkos. Mindig azt vártam, hogy mikor ölik már meg, főleg azután, hogy megtette szörnyű tettét. Az emberek nem bocsájtanak meg egy híresség gyilkosásnak, főleg ha az gyáván hátbatámadta áldozatát. Így a végén Robert Ford sem kerülhette el a végzetét.

Jesse James akiről tudjuk, hogy nem tisztel sem törvényt sem Istent és csak egy gyilkos, mégis szerethető karakter. Brad Pitt-től pedig elvárjuk a majdnem tökéletes alakítást, és meg is kapjuk.

Külön kell szólnom az operatőr munkájáról, mert az egyszerűen lenyűgöző. A film másik Oscar jelölését ezzel gyűjtötte be, én már oda is adnám neki. A film képi világát nem is lehet szavakkal leírni, ehhez látni kell a filmet (mindenkinek). Tehát irány a mozi, magyarországi bemuató február 28-án.

Jelölések:

  • Legjobb férfi mellékszereplő
  • Legjobb fényképezés

Értékelés:

A néhol már idegesítően lassú párbeszédek levonnak kicsit az egészből, de a fényképezés tényleg fantasztkus ezért 7-es helyett inkább 8-as, ott is az erősebb fajtából.

Tehát a végítélet: 8/10

süti beállítások módosítása