Ál/arc (Face/Off)

Ez a film tökéletes példája annak, hogy egy sablonos akciófilmből miként lehet nagyszerű filmremeket alkotni. Szokásos zsarutörténet. Macska-egér játék a bűnöző és a zsaru között. A zsarut a bosszúvágy hajtja, míg a bűnöző már csak akkor veszi komolyan ezt a "játékot", mikor már személyesre fordul.

Hogy mi is emeli ki ezt a filmet a tömegből? Pörgős akció jelenetek, a végig feszült hangulat és a nagyszerű színészi alakítás. Bár papírforma szerint hozza - a jó elnyeri a jutalmát, a gonosz pedig a büntetését - happyendes véget, de ezzel lesz teljes, lezárt a film.

Castor Troy (Nicolas Cage) Sean Archert (John Travolta) akarta megölni, de ő túlélte a támadást, míg a fia nem. Ezután a bosszúvűgy hajtja, hogy elkapja és sittre juttassa Castort. Egy akció alkalmával sikerül elfognia őt és az öccsét. Castor kómába esik, míg az öccse nem hajlandó beszélni, pedig egy bombát rejtettek el valahol. Sean, egy speciális orvosi beavatkozás segítségével arcot cserél Castorral, hogy így bírja szóra az öccsét. Miközben Sean a börtönben van, Castor felébred és felveszi Sean eredeti arcát és ezzel életét is.

Elsőként emelném ki a színészi teljesítményt. A két főszereplő iszonyatosan nagyot alakít. Mindkettőjüknek két teljesen ellentétes személyiséget kell megformálniuk. Ami önmagában nem olyan nagy dolog, mert filmről filmre más karaktert kell alakítaniuk. De itt olyan mesterien teszik, hogy szinte szavakat se találok rá. Mikor megtörténik a személyiség csere még a kisugárzásukat is megváltoztatják. Kétség sem fér hozzá mikor ki melyik arc mögött van. Ezt legjobban az utolsó jelenetben lehet észrevenni, mikor újra az eredeti arcával láthatjuk Archert. Tényleg megdöbbentő, hogy milyen hitelesen tudnak egyes karaktereket eljátszani.

A filmben szinte végig minden jelenet hihető volt. Azért szinte, mert akadt pár, amit már túl "erősnek" érezhet a néző. Erre a legjobb példa a börtönből való szökés. Egy szuperbiztos, szupertitkos, Alcatrazhoz hasonló helyről elég nehéz megszökni. Ez a kis mutatvány hősunknek 0 tervvel, elsőre, kb semmilyen megerőltetés nélkül sikerül. Azt az apró részletet, hogy a tenger közepéről, hogy kerül a szárazföldre, természetesen elhallgatják.

John Woo rendezte, tőle már nem egy pörgős akciófilmet láthattunk. Most se csalódunk, akció van bőven és elég pörgősek is ahhoz, hogy ne lankadjon a figyelmünk. Jókor, jó helyen jönnek az akció jelenetek, így sose válik unalmassá a film.

Eltekintve a szökéses jelenettől, ami kicsit elkapkodott munka eredménye egy nagyon jó filmet láthattam. A két főszereplő nagyot alakított. Az akciófilmek szerelmeseinek érdemes egy pillantást rávetni, ha még nem tették meg. Adok neki 8/10, az a bizonyos jelenet eléggé lefele húzza a pontszámot, de így se rossz.

süti beállítások módosítása