Isten hozott az Isten háta mögött (Bienvenue chez les Ch'tis)

Gondoltam, hogy annyi francia nem tévedhet, és tényleg szórakoztató filmen kell lennie, ha akkora közönségsiker odakint. Ehelyett amit kaptam, az egy nagyon francia vígjáték, nagyon franciáknak. No persze ezzel nem azt mondom, hogy teljesen élvezhetetlen a film, csak sokat veszít az élvezeti faktorból. Lássuk is itt rögtön az elején miről is beszélek.

A poénok nagy részét nem értjük. Amit igen, az kommersz, önmagában is vicces, de ami talán a film lényegét adná – számunkra rejtett marad. Olyan előítéleteket és embertípusokat figuráz ki, akiket mi nem ismerünk. Mert tényleg miért is kéne tudni arról, hogy észak és dél vetélkedik kicsit, és kölcsönös ellenérzések vannak bennük. Vagy azt honnan kéne tudni, hogy az északiak valami furcsa tájszólásban beszélnek, ami nagyon viccesen hangzik – de csak az avatott füleknek. Bármennyire is fülelünk a francia csak hablatynak tűnik. Teljesen érthetetlen és nem hallhatjuk a különbséget az éjszaki és déli kiejtés között. A felirat természetesen képtelen visszaadni ezeket a poénokat, bár megpróbálja. Ezek a szóviccek és az északiakkal szembeni előítéletek teszik ki a poénok vázát. Kár érte.

A színészekkel nincsen gond, ahogy a fényképezéssel sem. A rendezés is megállja a helyét, így tényleg csak az rondít bele az összképbe, hogy nem értjük a poénokat és így élvezni sem tudjuk maradéktalanul a filmet. Mint már említettem, ami marad, az a pár mindenki számára érthető poén menti meg a filmet.

Rövid kis írásom végére még a történet maradt: Philippe Abrams egy déli városban postai alkalmazott, de már a középvezetésig küzdötte fel magát. Felesége, Julie elégedetlen a jelenlegi helyzettel és a Riviérára akar költözni. Philippe-t egy rossz döntése következtében a napfényes dél helyett a hideg északra helyezik.

A francia filmek szerelmesein kívül nem sok embernek tudom ajánlani. Jó-jó, de mégsem az igazi, mert látjuk, hogy több van itt, mint amit megértünk és ez bizony zavaró.

Bienvenue chez les Ch'tis
színes francia vígjáték, 106 perc, 2008
r: Dany Boon

süti beállítások módosítása