Miami Ink - A tetoválók 1. Évad

"Tetoválj ki, a bőröm alá mélyen szúrd a tűt,
Bélyegezz meg, egy izzó késsel, hogy vérezzek,
Az agyamba ültess elektródákat,
A szívem ritmusát verje a gép!"

(Tankcsapda) 

Hetek óta semmi nem fogott meg annyira, hogy írjak róla. Talán én vagyok túlságosan válogatós, de lehet, hogy a nyári hőség nyomta rám az unalom tikkasztó bélyegét. Ismét olyan helyzet áll fenn, amikor a barátok ötleteire hallgattam. Régóta rágták a fülem: "Nézd meg a Miami Ink.-et neked tuti bejön". És már megint igazuk lett.

Előljáróban néhány gondolat két témáról. A valóság show és a tetoválás. Első hallásra, kb. annyira távol áll a két dolog egymástól mint Makó Jeruzsálemtől. De, mint egy jó Guy Ritchie filmben, ahol idővel mindenkinek köze lesz mindenkihez, ez a két dolog is összefonódik.

Nagy merészség összehasonlítani a magyar és amerikai televíziózást. Nem is nagyon erőltetem. Itthon és az USA-ban is népszerű ez a fajta tv műsor. Mi is szükségeltetik egy jó valóság show-hoz? Vegyünk egy olyan témát vagy szituációt, ami felkelti az emberek érdeklődését. Adjunk hozzá olyan embereket, akiket zabál a kamera. Ha ez a két összetevő megvan, akkor indulhat az adás. Alapjában véve, az emberek mindenre és mindenkire kiváncsiak, ahogy a római közmondás is tartja: "Mi kell a népnek? Kenyér és cirkusz".

Hiába a világ ugrásszerű fejlődése és a modernizáció, a tetoválás még mindíg a meg nem értett művészeti ágak közé tartozik. Bár sokat javult napjainkra a helyzet, de a nagy többség szkeptikusan tekint erre a kultúrára. A tetovált ember a rosszat, a társadalom peremén élő negatív figurát jelenti sokak szemében. Talán a Miami Ink. arra is hivatott hogy ezeket a tévképzeteket kicsit helyre tegye a fejekben.

Jöjjenek hát az "arcok", akik már 2005 óta bizonyítják a világnak a Discovery Channel segítségével, ahogyan a kritikus, úgy a tetováló is ember. Ami James a Boss, aki simán lehetne Vin Diesel kisöccse, egy sokat megélt és látott rendkívül tehetséges tetováló művész. Chris Nunez, a "latin lover", a lányok kedvence, igazi csupaszív fickó, és nem mellesleg a szalon társtulajdonosa. Chris Garver, az öreg róka, aki lassan már 20 éve űzi a szakmát, a csendes őrült, igazi nagy művész. Darren Brass, aki külsőre latinó, pedig lengyel elődökkel büszkélkedhet. Graffitis múltja egyenes út volt a tetoválás világába. Végül de nem utolsósorban Yojiro "Yoji" Harada, a zöldfülű tanonc, aki ekkor indul el a karrier felé vezető úton. Ők azok az emberek, akik végig kalauzolják a nézőt, ebben a különlegesen varázslatos világban.

Öt különböző karakter. Más az ars poeticájuk, más a zenei világuk. Egy dologban viszont azonosak. Ők öten arra tették fel az életüket, hogy az emberek álmait a bőrük alá varázsolják. Ha túl nagy szavakat használok, azt azért teszem, mert az elfogultság beszél belőlem. Nagy tisztelettel vagyok a tetoválás kultúrája iránt.

Az első évad a 2005-2006-os év történéseit öleli fel. A nehéz kezdeti időket kísérhetjük figyelemmel, egészen a siker kapujáig. A kliensek történetei hol vidámak, hol szívszorítóak. A társadalom minden rétegéből érkeznek vendégek a szalonba, a többgyerekes apukától, a pszichiáteren keresztül, a modellig. Többek között ez teszi emberibbé, televíziózás szempontjából emészthetővé az egész sorozatot. Nem üres fejű celebeket nézünk, akik abból élnek hogy nincs agyuk. Itt akár magára is ismerhet az ember. Történetek szemszögéből két szálon futnak az események. A kliensek története mellett folyamatosan nyomon követhetjük a srácok életét, egy gyermek születéstől az autóvásárlásig. Hab a tortán, hogy a srácok mellé néha beugrik besegíteni Kat Von D. Az ő szerepeltetése igazán jót tesz a szemnek, mivel Kat az az igazi dögös csaj és nem kisebb művész, mint a többiek.

Már a második epizód megnézése után tudtam hogy erről írnom kell. Olyan szinten megfogtak a történetek, hogy bizony nem szégyellem bevallani, néha én is elérzékenyültem. Szívesen leültetnék néhány olyan embert, akik a szkeptikusok táborát gyarapítják a tetoválással kapcsolatban, hogy nézzék meg ez nem csak az "anyám", az "erő", vagy a "Szeretlek Erzsi"-ről szól. Sokkal több van mögötte.

Folyt. köv.

süti beállítások módosítása