9

Animációs, poszt-apokaliptikus? Jöhet! Vártam ezt a filmet, így az elvárások a szokásoshoz képest az egekbe szöktek, mindezt csak erősítette Tim Burton neve és az ütős előzetes (a Welcome Home még most is bele-belekerül a playlistembe). Erre csupa kiábrándult véleménnyel találkozom netszerte. Picit megingott a hitem, de ilyen apróság nem fog eltántorítani attól, hogy megnézzem a 9-et. A végeredmény? Valahol igazuk van azoknak, akik lehúzzák a filmet, de nekem nincs szívem.

A világ romjain él 8 rongybábú és az őket fenyegető gépszörny. 9 megjelenése felborítja a világrendet. Választ akar a kérdésekre és meg akarja menteni elrabolt társukat 2-t. Meggyőzi a többieket, hogy lépni kell, mert a várakozás nem vezet semmi jóra.

A történet elég karcsú, és sajnos nem sokat tudunk meg a miértekről. A forgatókönyvben van néhány nagyobb lyuk, amiket már nehezebben vesz be a gyomrunk, de csak akarat kérdése. Az akció és pörgés közepette nem sok idő jut azon elmélkedni, hogy miért és hogyan jutott ide a világ. Bár a történet szempontjából elengedhetetlen részleteket megtudjuk idővel, a készítők nem időztek el a nem annyira nyilvánvaló tények fölött. Nincsenek hosszabb flashbackek a régi időkről, mikor még voltak emberek a földön, nincsenek vének, akik még emlékeznek a szép napokra. Csak néhány rongybaba van és egy-két újságcikk, amit előkotornak egy régi könyvtár düledező romjai közül.

Ami viszont van, az akció. Egy percre sincs megállás. Animációs film, és nem mese; vagy ha mindenképpen ragaszkodunk a meséhez, akkor felnőttmese. Ijesztő világot tár elénk ez a nagyon szűk másfél óra. Sci-fi, néhol thriller elemekkel átszőve. Megpróbál nyomasztó hangulatot gerjeszteni, de ez csak nagyon kevésszer sikerül neki.

A látványban rejlő potenciált alig használják ki. Főleg a hangulatteremtő hatását. El kell ismerni, hogy a grafikusok nagyszerű munkát végeztek. A látvány – számomra – tökéletesen megfelelt az előzetes elvárásoknak. Nagyszerű képek villannak fel, csak aztán nagyon hamar elkapják őket a szemünk elől. A világ lepusztult, mindenhol roncsok és romok, egy-két csontváz is hever a földön. Az ég szürke és nyomasztó az egész atmoszféra és valahogy mégsem lehet átérezni a tragédiát, ami az emberiséggel történt. A képek csak suhannak, de nem hagynak nyomot maguk után.

A bábuink szájába nagy nevek adják a szavakat, de ez csak marketingfogás. Nem jobbak ők, mint bármelyik (szinkron)színész. Nem vesszük észre, hogy 9 Elijah Wood hangján kiáltozik, mikor veszélyben van, de azt sem, hogy 1-es Christopher Plummer hangján zsörtölődik.

Kisfilmes eredetét érdemes még kicsit közelebbről megnézni. Egy 10 perces animációról van szó és ha kíváncsiak vagyunk a nagyfilmre, akkor nem érdemes megnézni, mert felvázolja a történetet, csak kevesebb akcióval teszi ezt. Hasonló betegségekben szenved a kistestvér is. A látvány szintén lenyűgöző, de hangulatot nem tudja megalapozni. (Mindenesetre az elolvasomra kattintva megtekinthető a kisfilm is.)

Ez a film a túl nagy elvárások csapdájába esett. Sajnos csak egy gyenge közepes, még a legnagyobb jóindulattal is. A poszt-apokaliptikus témájú filmek kedvelőinek érdemes vetni rá egy pillantást, de a nagytöbbség számára ez csak egy gyengécske film marad.

9
színes amerikai animációs film, 79 perc, 2009
r: Shane Acker

süti beállítások módosítása