Ahol a vadak várnak

Egy mese, de csak felnőtteknek. Elsőre talán hihetnénk, hogy ez csak részben állja meg a helyét, és a kisgyerekeknek is érdemes elkalandozni a nagy szőrös valamik szigetére, de ha jobban belegondolunk, rájövünk, hogy a film akkor teljesedik ki, ha megértjük a mondandóját.

Max egy hánytatott sorsú kissrác, de legalábbis magáról ezt gondolja. Anyja egyedül neveli nővérével, így nem jut kellő figyelem számára, pedig ezt mindennél jobban igényelné. Egyik veszekedés után Max megszökik otthonról, és végül egy szigeten köt ki, ahol furcsa szőrös vadakra bukkan. Egy családszerű közösségben élnek, és Max szerencséjére hiszékenyek, így királyukká teszik. Max az a szigeten töltött idő alatt rájön, a világ igazságtalan, de egy családnak mindig össze kell tartania.

A szigeten élő vadak némelyike Max egyes jellemvonásainak felnagyított és eltúlzott változatai. Mások Max családtagjait "képviselik", de legalábbis Max számára meghatározó tulajdonságaikat sűrítik magukba, amik nem feltétlenül jó tulajdonságok. Kis hősünk akkor érik meg a világba való visszatérésre, mikor felismeri, hogy a vadak kik is valójában, és megpróbálja rendbe tenni a dolgokat.

A filmben rengeteg réteg feszül egymásnak, és nem könnyű őket szétválogatni. Vannak megválaszolatlan kérdések, de a többinél is a nézőnek kell a helyes sorrendbe raknia a mondatokat, hogy a végén kiderüljön az igazság, amit mindenki tud, csak néha megfeledkezik róluk, de most a vadak emlékeztetik ezekre.

A film hangulata szomorkás, de néha azért felfele is görbül a szánk széle. Talán jobb is így, mintha végig mosolyognánk, mert így a végén nincs hatalmas jókedv, viszont tudunk néhány percet arra szánni, hogy átgondoljuk a látottakat.

Az eltalált hangulat mellé kapunk egy fantasztikus soundtracket, nagyszerű fényképezést (engem elvarázsoltak a sivatag és az óceán találkozását bemutató képek), és hihetetlen jelmezeket. A vadak egyszerre szerethetőek és ijesztőek, kifejezőek és suták.

Maxet alakító kissrác jól játszik, Spike Jonze jól rendez. Többet nem is kívánhatunk a filmtől. Érdemes megnézni, és bár egyelőre semmi hír a magyarországi bemutatóról, ne csüggedjünk, mert vannak alternatív utak is. 8/10.

Where the Wild Things Are
színes, amerikai kalandfilm, 101 perc, 2009
r: Spike Jonze

süti beállítások módosítása