A némafilmes (The Artist)

Csodálkozzunk rá a film sikerére. Annyi díjat nyert, hogy már felsorolni sem lehet. Legutóbb az Oscar gálán tarolt. Csak azért lenne sikeres, mert kilóg a sorból? Mert fekete-fehér és néma és még a képaránya sincs rendjén? Szerencsére azért ennél jóval többről van szó.

A némafilmes egy változó világról szól és egy büszke, de megragadt emberről, aki nem akar változni. George Valentin hihetetlen nagy sztár, de sztárságánál már csak büszkesége nagyobb. A büszkeség kétélű fegyver, és egyáltalán nem biztos, hogy jó irányba terel minket. Valentinnel is ez a helyzet. Mindebbe beleszőttek még némi romantikát és szerelmet is.

Klisésen hangzik? Talán az is. A tálalás teszi azzá ezt a filmet ami. Nem arra gondolok, hogy fekete-fehér és hogy nem beszélnek benne. Az csak mellékes. Sokkal fontosabb, hogy a rendező, ezt a szokatlan megjelenési formát hogyan használta ki. Ebben rejlik a film nagyszerűsége. Kedvenc jelenetem Valentin rémálma a hangos filmről. Ebben sűrűsödik a film esszenciája. A múlt egy szeletét beemelni a jelenbe, de közben kihasználni a jelen lehetőségeit. Tényleg fantasztikusan összejött ez a rendezőnek.

Közben a film mondanivalója sem veszik el. A film nem magamutogatásról szól. Talán a beszéd hiánya okozza, hogy jobban előtérbe nyomakodik a mondanivaló. A színészre nagyobb felelősség hárul, hogy átadja a film üzenetét. Nincsenek mögötte a vizuális effektusok és hangok. Csak a néző van és a színész.

A zene is előtérbe kerül. Néha csak háttérzajnak tűnhet, de miután minden néma, így a történések kihangsúlyozására a zene marad az egyetlen eszköz. A zenével kell felhívni a néző figyelmét, hogy más is történik a képernyőn, mint a színészek túlzott gesztikulációja.

A főszereplő Jean Dujardin és Bérénice Bejo olyanok, mintha most léptek volna ki a némafilmes érából. Mintha még mindig odatartoznának. Nagyszerűen játszottak. Jean Dujardin szerintem megérdemelte az arany szobrocskát.

A némafilmes jó. Sőt. Kifejezetten jó. Aki teheti, üljön be a legközelebbi vetítésre és kicsit merüljön a múltban, miközben a jelen problémáira és változásaira reflektál. 8/10.

süti beállítások módosítása