Felhőatlasz (Cloud Atlas)

Az első pár percben megpróbálnak összezavarni minket. Megpróbálják elővezetni, hogy ez egy nagyon bonyolult film, ami végtelen sok szálon utal magára és minden képkockára nagyon oda kell figyelni. A végén el is éri a célját, mert nagyon hamar elveszünk és nem értjük, hogy mi történik a vásznon. Ez a fajta felütés nem biztos, hogy jót jelent. Átfutott az agyamon, hogy csak el akarják takarni a nyilvánvalót: egy semmitmondó történetet kell feldúsítani 3 óra hosszúra.

cloud-atlas-ben-whishaw-james-darcy_s.jpg

Wachowski testvérek a Mátrix óta nem nagyon hallattak magukról. A következő nagy dobásra készültek volna? Ha ez így van, akkor még várnunk kell picit a nagy visszatérésre. A Felhőatlasz nem megváltás a tudományos fantasztikus filmek rajongóinak. Egy közepesre sikerült film, ami sokkal többre tartja magát, mint ami valójában.

A történet időn és téren átnyúlva próbálja előadni, hogy az univerzumot mozgató erők között rejtélyesek is munkálkodnak. A hat történet haloványan kapcsolódik egymáshoz - csak mondanivalójukban, és nem cselekményükben. A film túlideologizált és ez bizony nem válik a javára. Az erősen konzum ízűre faragott filozofálás nem áll jól neki. Lenne itt potenciál, de folyton azt éreztem, hogy kicsúszik a rendezők keze közül.

A helyzet azért nem olyan siralmas, mint amilyennek elsőre tűnik. A játékidő 3 órája ugyan hosszú (és sajnos annak is tűnik), de bőven akadnak jó jelenetek, amik miatt érdemes bevállalni a marathoni mozizást.

Minden történetben ugyanazok a színészek játszanak. Érdekes megfigyelni, hogy a történeteken átívelve mennyire hasonló a karaktarük. A gonosz mindig gonosz, a jó mindig jó. Egyes történeteken belül jellemfejlődést nem annyira lehet megfigyelni, de ha egy-egy színész karaktereit összesítjük, akkor egészen új sikra kerül a dolog. Kiderül, hogy a film nem véletlenszerűen összevágott filmkockák sokasága (mint amire jogosan asszociálhatunk), hanem van átgondolt koncepció is.

A Felhőatlasz egyik fénypontja a látvány. A Neo Soul zseniálisan fest – meglátszik azért a Wachowski testvérek keze nyoma a filmen. A többi korra sem lehet panasz. Sőt amikor kicsit durvábbra fordul a helyzet, a kamera akkor sem fordul el szégyellősen. Végre egy film, ami fel meri vállalni, hogy ha elvágnak egy nyakat, akkor ott vér spriccel.

A film végére összeállt, hogy mégis mi ez a sok ködösítés és beigazolódott a kezdeti sejtésem. A film csak többnek akar látszani, mint ami valójában. A Felhőatlasz egyáltalán nem rossz film. Sőt! Nagyon is élvezhető, és ad némi mentális csámcsogni valót is. Néha pörög kicsit, néha még meg is lep a nyíltságával. Végül egy 6/10-re fut be.

Bemutató: 2012. november 22.

süti beállítások módosítása