Halálos temetés (Death at a Funeral) – angol verzió

Frank Oz színész-rendező 2007-es munkája a tipikus angol feketehumor (akasztófa)virága. Fordulatos cselekmény, váratlan bravúrokkal és jól megírt párbeszédekkel tűzdelt forgatókönyv és zömében sziporkázó színészi játék.

halálos_temetés.jpg

Egy átlagos és békésnek tűnő angol família temetésre készülődik, hogy elbúcsúztassa a nagyszerűnek ismert, megboldogult családfőt. Peternek, mint a legidősebb testvérnek a feladata, hogy a szertartás a legnagyobb rendben menjen le, ám sorozatos balszerencsék következtében ez egyre lehetetlenebbnek tűnik. Egy „kedves” rokont hasmenés kezd gyötörni, valaki rossz tablettát vesz be és furcsa mód mezítelenül a háztetőn köt ki, ráadásul egy rejtélyes figura is feltűnik a színen, aki az elhunyt sötét titkával érkezik. A családi szennyes kiteregetése súlyos veszélyfaktor – a beavatott rokonok mindent megtesznek, hogy a káoszt elkerüljék a temetésen. Ám az óhatatlanul felüti a fejét minden percben...

Az angol humor kedvelőinek szinte kötelező darab a Halálos temetés! A rengeteg kitekert szituáció és sokkszerű fordulat teszi a filmet minőségi vígjátékká, a cselekmény simán elviszi a hátán az egész alkotást. Ehhez még külön hozzátesz a humor folyamatos, de mértanilag kiszámított adagolása és messzemenő abszurditása. Furcsa mód Oz munkája épp azt igyekszik nevetségessé tenni, ami a legkevésbé vicces az emberi kultúrában: a Halált. A törekvés sikerül – a fekete humor mezeje végsőkig kihasznált.

A színészi játék nem maradéktalan, de szórakoztató. Alan Tudyck és Kris Marshall jelenetei kiemelendőek, gördülékenyen viszik tovább a szórakoztató eseményeket, kár, hogy pont a főszereplő Matthew MacFadyen alakítása sikerült olyan színtelenre és erőtlenre.

A vígjáték sikere persze magával hozta, hogy az amerikaiak hamar megvették a jogokat és újraforgatták a filmet a saját szájízük szerint, persze a zseniális és kipróbált fordulatokat megtartották maguknak. Sajnos a 2010-es „másolat” (azonos címen jött ki: Death at a Funeral) már nem lett olyan jó, talán pont az amerikai filmes kultúrában való szokatlan tálalás miatt. Azonban az eredeti megkérdőjelezhetetlenül és mindent elsöprően hódol a brittek humorérzéke előtt, úgy, hogy közben számunkra is fogyasztható!

8/10

süti beállítások módosítása