A vándorló palota (Howl's Moving Castle)

Néhány Miyazaki film már szerepelt a blogon. Minden egyes alkalommal el kell mondanom, hogy a mester zsenialitása határtalan. A vándorló palota esetében sincs ez másképp. A film minden rétegében csodálatos.

howls-moving-castle.jpg

Az azonos című regényen alapuló film Miyazaki talán egyik legösszetettebb és legnehezebben értelmezhető filmje. A könyv előzetes ismerete nélkül nagyon nehéz megmagyarázni bizonyos dolgokat. Ez hozzájárul a film szépségéhez. Mikor először láttam annyira lenyűgözött, hogy időm sem maradt elmélázni az apró részleteken. A fő mondanivaló ezek nélkül is kristálytiszta, de néhány apró részlet feltárása után nagyságrendekkel jobb képet kapunk a film lelkivilágáról.

Sophie története és küzdelme saját magával egy páratlan világba enged betekintést. Egy varázslattal és csodával telibe. Miyazaki pacifista világnézete átitatja a filmet. A regényből a szereplők kulcsmozzanatait hozza csak át, mindenhol máshol egészen más irányba megy. Furcsa módon a könyvtől különböző történet kulcsa mégiscsak a regényben keresendő. Talán a rendező itt picit túl messzire ment azzal, hogy mennyire finoman hinti el a nyomokat, amik a szereplők motivációinak és céljainak teljes megértéséhez vezetnek.

A vándorló palotának a megtekintését és aztán újbóli megtekintését mindenkinek javaslom. Egy tanulságos mese a szeretetről, önismeretről és elfogadásról. Mondhatnánk, hogy szokásos Miyazaki. 9/10.

süti beállítások módosítása