Közönséges bűnözők (The Usual Suspects)

A film végén az ember először ledöbben, aztán kicsit becsapva érzi magát. Na persze nem azért, mert rossz lenne a film. Erről szó sincs. Amikor az IMDb-n a látogatók szavazatai alapján a Top 250-es listán az előkelő 20. helyet foglalja el, akkor kétségünk sem lehet affelől, hogy nagyszerű filmmel állunk szemben.

A film számomra teljesen ismeretlen volt máig. És itt most felhördülő, a filmekben túlzottan járatos olvasóknak elárulom - lesz még pár. Ilyenkor bizonyosodik meg az egyszerű filmkedvelő, hogy még semmit sem látott és azt se tisztán.

A rendőrség egy kiéget hajót talál, 27 hullával a fedélzeten. Két túlélő van, egy összeégett bűnöző és Verbal Kint. Kint meséli a történetet, ami egy kamionlopással kezdődött 6 hete. A rendőrség öt közönséges bűnözőt bevisz az ösre. Persze nincs semmi bizonyítékuk, így elengedik őket. Egyikük tud egy jó melót amivel visszavághatnak a rendőrségnek. Innen elindul velük a lavina és meg sem állnak a hajós incidensig. Mire szemtanúnk a története végére ér minden világos lesz és lehull a lepel az összes titokról.

Az a módszer, mikor valakinek a visszaemlékezéseként látjuk a történteket mindig nagyobb szabadságot ad a készítőknek. Több csavart és több különböző megoldást vázolhatnak fel, hogy majd a végén egy nagyszerű és elsöprő erejű befejezést adhassanak a filmnek. Itt nem ez történik, valahogy sejteni lehet, hogy ki rángatja a szálakat a háttérből. Csak az a megoldás túl nyilvánvaló, így könnyű a nézőt eltántorítani a meggyőződésétől. Itt is próbálkoznak és már majdnem elhisszük, amit el akarnak hitetni velünk és akkor egyszer csak az arcunkba lökik a nyilvánvaló igazságot.

A színészi játékra egy rossz szavunk sem lehet. Kevin Spacey Oscart kapott alakításáért, de a többieknek sem kell szégyenkezniük. A főbb szereplők közül senki se lóg ki a sorból, mindenki beleteszi a maximumot.

Kicsit meglepődtem, mikor magyar banditákról kezdtek szövegelni. És az kicsit érthetetlen, hogy mit keresne egy magyar banda Törökországban, majd az Egyesült Államokban, mindenféle gané munkát végezve. Ez a tény kicsit bántja az ember csőrét, de így legalább átérezheti valamennyire milyen lehet azoknak a népeknek, akiket ennél sokkal rosszabb színben tüntetnek fel a vásznon. Sajnos a szinkron miatt nem sokat lehetett érszrevenni  a magyar beszédből, pedig van benne. Szinte csak úgy tűnik fel, hogy akkor most mit mondott, mert nem értek belőle egy szót se. Nem tudtam eldönteni, hogy hagyták az eredetit vagy csak utánozták a külföldi akcentust, ami elég tájszólásosra sikeredett.

A film nagyon üt. Aki nem látta, annak mihamarab pótolnia kell. A filmben minden együtt van. Nem veszik el a részletekben, de minden kérdésünkre választ kapunk. Mindent összevetve 8/10-et adok neki.

süti beállítások módosítása