A sötét lovag (The Dark Knight)

Hosszú kihagyás után, az első adandó alkalommal rohantam moziba, hogy megnézzem az év egyik legjobban várt filmjét, ami nem mellesleg vezeti az IMDb-s top listát. Mindenki isteníti és 10-ből 9 pont alatt nem nagyon kapott. Ezek a vélemények csak fokozták a várakozásomat. Arról, hogy mit is fogok kapni valójában lövésem sem volt. A nagyon durva posztereken kívül szinte semmilyen reklámcuccot nem láttam a filmről. Mondhatjuk, hogy teljesen szűzen ültem be rá.

Nem ásnék túl mélyre a filmmel kapcsolatban, mert a sporttársak már apró darabjaira cincálták, így csak pár gondolatot osztanék meg. Azt hiszem, nem kell tovább halogatnom: fantasztikus mozit hoztak össze a készítők. Azt is megkockáztatom, hogy jogosan ül a Top 250-es lista élén.

Ami kiemelkedett a filmből, az Joker karaktere volt, persze Heath Ledger alakításában. A karakter kidolgozása is már szinte tökéletes, és akkor jön egy ilyen Heath Ledger és még rárak egy (vagy inkább sok) lapáttal az élményre. Nem akarom a többi színész teljesítményét kétségbe vonni, de Ledger alakítása pazar volt, sőt eszméletlen. Toronymagasan kiemelkedik. Már csak szinte mellékesen jegyzem meg, hogy a többiek is nagyot alakítottak, csak Joker csillaga elhalványítja a többiekét. Ha ezért az alakításért Ledger nem kap Oscart, akkor már nem tudom, mit kell teljesíteni.

Lassan már túl sok lesz a nyálcsorgatás Joker kapcsán, de még a jelmezre kénytelen vagyok kitérni. Olyan tökéletesre alkották, hogy mind a 10 ujját megnyalja az ember, és ha lenne több, akkor azokat is. Egy teljesen bolond, mégis zseniális elmét sugároz.

Amit még mindenképpen érdemes kiemelni az a pörgés és a feszültség, amit az elsőtől az utolsó percig fenntartottak. Fantasztikus élmény volt. Állandóan van valami, nincs üresjárat egyetlen másodpercre sem. Joker mindig kitalál valami eszelős játékot, ami nem szokványos. Végre egy olyan gonosz, aki tényleg az, nem csak az akar lenni.

Batman pedig az abszolút hős (de már több is annál, ahogy azt említik is). Megvesztegethetetlen, mindig igazságos és az ítéletet mindig a hatóságra bízza, így még az önbíráskodás is távol áll tőle. Önerőből lett az, aki és nem megáldották szupererővel, hacsak a végtelen kitartását és hitét nem nevezzük annak.

A megvalósításban parádés ötletek követik egymást. Mindig mutatnak valami újat, nincs ismétlődés, kliséket is szinte teljesen mellőzik. Rég voltam már tanúja ilyesminek, talán soha.

Magasztalhatnám még itt oldalakon keresztül, de ez már nem változtatna azon, hogy van egy apró de. Tényleg nem nagy, de ott van. Ez nem lenne más, mint Maggie Gyllenhaal személye. Rachel karakterének intelligenciát kell sugároznia – itt meg is van a pipa -, de emellett igazi bombázónak is kéne lennie. Végül is nem rossz választás ez a színésznő, de nem ő az abszolút favorit.

Ezzel az aprósággal végére is értünk a negatívumok rövid sorának. Nincs más hátra, csak az eredményhirdetés. Ezen már nem lehet mit szépíteni, ez a kis casting mellényúlás sem tud belerondítani a 10/10-be. Eleinte még kételkedtem, de így írás közben be kellett látnom, hogy nincs mese, ez bizony tényleg megérdemli mindenféle lelkiismeret-furdalás nélkül.

süti beállítások módosítása