Crank 2. (Crank: High Voltage)

Reszkess Los Angeles!!! Jason Statham a kib*szott házban!!!! 

Egy olyan moziról lesz most szó ebben a néhány sorban, amit kétségkívül már az egész világ lélegzet visszafojtva vár. A finoman adagolt hírek, hosszabb-rövidebb trailerek után, 2009. április 17.-én megérkezett az amerikai mozikba a Crank: High Voltage. Itthon még sajnos várnunk kell a bemutatóra július 2-ig, de addig is, amíg tart a visszaszámlálás, jöjjön egy kis "mézes madzag". A Lionsgate stúdió ismét nem hazudtolta meg méltán kiemelkedő hírnevét. Kezdve a My Bloody Valentine 3D-vel, utána a Fűrész ötödik részének bemutatásával, és egy kis kirándulás a képregény adaptációk világába, a Spirit - A sikító várossal. Diadalmenetének következő állomása, a 2006-ban bemutatott Crank - Felpörögve második része.

A történet közvetlenül az első rész utolsó pillanatától folytatódik. Chev Chelios (Jason "The Transporter" Statham) helikopteres "sétarepülése" csúnya véget ért, de rögtön jött a segítség. Az idő múltával arra eszmél, hogy komoly egészségügyi problémával küzd. Nem olyan ember hírében áll kinek nincs helyén a szíve, de erre sajnos rácáfolnak a tények. Chev szíve valóban nincs a mellkasában, viszont helyette egy olyan szerkezetet építettek a testébe, amit folyamatosan elektromos impulzusokkal kell táplálnia, ha élni akar. Emberünk nem adja fel, ragaszkodik ahhoz, ami az övé, és beindul az őrült, féktelen, mindent elsöprő ámokfutás LA utcáin. Nincs könnyű dolga, mert küldetésének útjába, nem csak a folyamatos áramellátás, hanem az életére törő bosszúszomjas mexikói bandavezér El Huron (Clifton Collins Jr.) és a kínai szervezett bűnözés, a Triádok is komoly akadályt gördítenek. 

In medias res kezdéssel indul be a film. Már az első pillanattól kezdve, a székbe döngöli a nézőt az akció. Egy őrülten tekergődző hullámvasúthoz lehetne hasonlítani a cselekmény menetét. Bár a magyar nyelvnél nincs szebb, engedtessék meg egy angol szó használata, ami önmagában kifejezi az egész film stílusát: DIRTY. Tökéletes operatőri munka, videó klippeket megszégyenítő vágások sorozata követi egymást. Abszurd, főleg a fekete humor jegyeit felvonultató poénok, beteges gondolkodású karakterek dominálnak. Extrém helyzetek (lásd nyilvános szex az első részben, a kínai negyedben, itt sem maradhat el, de rátettek egy lapáttal, a már pornográf stílusba hajló "együttlétet" a Hollywood Park-i lóversenypályán "élvezhetik" a szereplők, a nézők nem kis megelégedettségére.

A szereplőket tekintve, a következő jelzőt hangsúlyozom pozitív értelemben használva: hölgyeim és uraim - Jason Statham egy állat. Senki és semmi sem szent, mint egy bika, kinek szeme előtt meglengetik a vörös posztót, úgy darálja le Los Angeles utcáit, és mindenkit aki az útjába áll. Egy folytatásban adja magáta helyzet, hogy néhány fontosabb karakter is feltűnik. Itt van Eve (Amy Smart) Chev barátnője, aki bánatában, hogy kedvese meghalt, a sztriptíz iparban kamatoztatja képességeit. Chelios segítségére van még Doc Miles (Dwight Yoakar) a bukott szívsebész, aki telefonon keresztül irányítja a főhőst, emellett az utcalányok világa sem áll távol tőle.

Néhány "sztárvendég" is megmutatja magát, igaz csak pár pillanat erejéig. Találkozhatunk Chester Benningtonnal, A Linkin Park zenekar frontemberével, Geri Halliwell is feltünik Karen Chelios, Chev anyjának szerepében. Az egyik legnagyobb fricska, David Carradine szerepeltetése, Poon Dong a már közel száz éves, istenként tisztelt, de még mindig "fickós" Triád vezér szerepében.

A film Amerika sötét oldalára kalauzol. Görbe tükröt tartva az emberekben kialakult nagy amerikai álomról, az utcai bandákon keresztül, egészen a rendőri brutalitásig. Nem is jellemezhetné jobban a cinizmust, mint az hogy Chev a film utolsó kockáin felénk fordulva, tele agresszióval mutatja felénk kinyújtott középső újját, ezzel mindent elmondva. A Crank 2 ha Oscar-díjat nem is, de a legmocskosabb szájú mozifilm díját már most elnyerte. Nem pontos statisztikai adat, de a filmben kb. 106-szor hangzik el az a bizonyos "f*ck" szócska. 

Lehetne kukacoskodni, játszani a komoly "szakértőt" miszerint: "ááá ez nagy kamu", "ezt senki sem élné túl". De kérnék mindenkit ne tegyük, engedjük, hogy magával sodorjon a film. 96 perc erejéig dobjuk sutba a realitás érzékünket. A Crank 2 alkotói és szereplői pusztán csak szórakoztatni szeretnének, és ez maximálisan sikerül is nekik. Ahogy a régi dal mondja: "Hallod-e Rozika te? Gyerünk a moziba be. Tudok egy olyan mozit, hogy valami csuda." Én is tudok egy ilyen mozit. Július 2. Crank 2 - Magasfeszültség.

Legyen ön is részese a pörgésnek!!!

10/10

süti beállítások módosítása