Cold Souls

Az abszurd ötletekre mindig felkapjuk a fejünket. A Cold Souls alapötlete elég abszurd, de mégis egyszerű. Mi lenne, ha minden érzést és kételyt egyszerűen csak félre tudnánk söpörni. Erre akad egy megoldás, csak a lelkünket kell eltávolítatni.

Paul színész és túlontúl azonosult szerepével, de ez talán a legkisebb gondja. Szabadulni akar a lelki terhek alól. Kis rábeszélés után eltávolítatja a lelkét, de nem teljesen azt kapja, mint amit várt. Vissza szeretné kapni a saját lelkét, de mire erre rájön, az már valahol Oroszországban van. Így kénytelen felkerekedni és átutazni a fél világon, hogy visszakapja a lelkét.

A film valahol az elborult vígjáték és komoly dráma között egyensúlyoz. Teljes mértékben egyik javára sem tud dönteni, de az elején inkább morbid vígjáték, és ahogy közeledünk, a vége felé egyre drámásabbá válik. A humora végig éjfekete és vígjáték helyett érdemesebb szatírának nevezni, mert akarva-akaratlanul is görbe tükröt állít lélektelen társadalmunk elé.

Az egész történet nulla realisztikusságra törekszik. El tudom képzelni, hogy ez valójában koncepció és nem melléfogás. Egy teljesen lehetetlen világot fest le, ahol az orosz maffia türelmes és előzékeny, már-már megértő. A valóságtól való teljes elrugaszkodás csak jobban kiemeli ezt a lehetetlen helyzetet, amikor szó szerint lélektelenül járjuk az utcákat, és nem gyötör minket semmi, de közben mégsem olyan szép az élet, mint gondolnánk, hogy lelkiismeret nélkül lenne.

Görbe tükör a társadalomnak és a modern embernek… Ezek a dolgok a filmben alattomosan közelítenek, és hátulról vetik ránk magukat, de súlytalanok. Meg sem érezzük, hogy plusz terhet cipelnénk magunkkal. Lehetett volna ezt a vonalat picit jobban kidomborítani a filmben, de nagyrész így is látjuk, hogy a rendező mit akart mondani.

A Cold Souls nem kiemelkedő alkotás, de ettől még jó film. Picit elgondolkodtató, morbid módon vicces is. A rendező talán egy picit csapongó volt, és nem tudta eldönteni, hogy hol legyen a hangsúly, de ez nem teszi tönkre a filmet. Egyszer mindenképpen érdemes rászánni az időt, ha ki akarunk szakadni a hollywoodi műanyag birodalmából. 7/10.

Cold Souls
színes, amerikai vígjáték, 101 perc, 2009
r: Sophie Barthes

süti beállítások módosítása