Megaagy (Megamind)

Néha nagyon meg tud lepni egy-egy film. Jelen esetben a nagyon gagyinak tűnő (és ezért első körben leírt) animációs filmről van szó. A plakátok és néhány korai teaser alapján nagyon gyorsan elsüllyesztettem ezt a filmet, aztán tegnap este valamilyen csoda folytán úgy éreztem, hogy meg kell néznem, még akkor is ha fos-gagyinak ígérkezik.

megamind.jpg

Kellemeset kellett csalódnom. Több szempontból is. A Megamind olyan mesés, de kiélvezni igazán csak a felnőttek tudják, de mégsem az az igazi felnőtt mese. Ilyen furcsa kettősség jellemzi. A történet sablon, de most éppen a másik irányból közelítünk. Most nem a jófiú szemüvegén keresztül látjuk az eseményeket, hanem végre átnézhetünk az üvegfal másik oldalára is. A világ innen is ugyanolyan, csak valahogy más az íze.

A történet szerint szupergonosz anti-főhősünk végre legyőzi ellenségét Metromant, hogy a várost uralhassa. Ezután kezdődik csak a vigasság, mert végre kiélheti összes gyerekes gonosz vágyát. És itt mutat újat a film. Mert ugye mindig csak azt látjuk, hogy valaki világuralomra akar törni, de hogy aztán mit csinálna a megszerzett hatalommal, az sosem derül ki. Most aztán kiderül. Halálra unná magát. Ezen próbál segíteni Megamind is, de amilyen szerencsétlen még saját magánál is szörnyűbb dolgokat ereszt a városra.

Kapunk néhány nagyon vicces és sok kevésbé vicces, de még mindig jó jelenetet. Lehet ezt-azt idézni a filmből, de ami az i-re a pontot felteszi  az a soundtrack. Egy rajzfilmnél ennyire eltalált zenével még nem találkoztam. A választott számok tökéletesen passzolnak a képekhez. Néha mintha egy nagyon(-nagyon-nagyon) jól megcsinált klipet néznénk. A katarzis akkor jön el, amikor a fő csata előtt/alatt belecsapnak a húrokba és Welcome To The Jungle szól. De ha ez nem lenne elég, néhány rock legenda is beleszól a dolgok alakulásába. Akad itt némi AC/DC vagy éppen Ozzy Osbourne is.

A soundtrack egyszerűen csak zseniális. Nélküle csak egy középszerű mese lenne, néhány jobb poénnal, de így máris sokkal, de sokkal többnek tűnik. Nem is csak tűnik. Az is. Megamind nagyszerű szórakozást nyújt 90 percre. Én csak ajánlani tudom. 8/10.

süti beállítások módosítása