Night Watch és Day Watch

Egy dolog biztos, ha másban nem is de az amerikaik igen jók a filmgyártásban. Főleg ha látványos akció filmekről, thrillerekről van szó. De azért az európai színtéren is akad néhány próbálkozás ezen a téren. Ilyen például a most megnézett film is. Vagyis rendhagyó módon most nem egy, hanem rögtön két filmről esik szó. Szorosan összetartoznak, mert egy trilógia első két része. Sajon a harmadik és egyben befejező rész még gyártás alatt van. Orosz alkotásról van szó és mind látványban, mind pedig hangulatban simán felér egy nagyköltségvetésű amerikai "szupermozihoz".

Miután egy trilógiáról van szó, ezért szerencsésebb a filmeket együtt értékelni. Nem várhatok addig, hogy a harmadik rész is megjelenjen, mert akkor ez a cikk lehet soha nem jelenne meg a blogon. Szóval itt van az első két rész: a Night Watch és a Day Watch. A harmadik rész IMDb szerint 2009-re várható, címe: Twilight Watch. Egyenlőre semmi komolyabb infó nincs a készülő filmről. Azt érdemes még tudni, hogy egy adaptációról van szó Szergej Lukjanyenko regényeiből.

Az emberek között minig is ott éltek a Mások. Ők is emberek, de emberfeletti képességekkel redelkeznek. Két nagy csoportjuk van: a Fény és Sötétség harcosai. Valamikor nagyon régen a két sereg összecsapott, de egyenlő volt a küzdelem, ezért fegyverszünetet kötöttek. A Fény katonáiból alakult az Éjszakai őrség, ők felügyelik a rendet éjjel, nappal a Nappali őrség katonái teszik ugyanezt. A béke nagyon törékeny és ha mégis valamiért felborulna, az a világ végét jelentené. Eljön majd egyszer egy kiválasztott, aki döntésétől függően - a jó vagy a rossz oldalra áll - és akkor eldől a világ sorsa, azaz hogy örökre sötétbe borul vagy a fény győzedelmeskedik.

Ezzel a filmmel megmutatták az oroszok, hogy a filmgyártásukat még korántsem szabad leírni. Minden a helyén van a filmben. Jó a hangulat, végig borongós, bús, de ez illik hozzá. A látványra tényleg nem lehet panasz, Hollywoodot megszégyenítő effektek vannak benne. Horrornak meg thrillernek van titulálva, de inkább a második. Nem túl ijesztő, még én se ijedtem meg, pedig filmen tudok parázni rendesen...

A történések csak úgy suhannak és az ember észre sem veszi, hogy eltelt az a majdnem két óra. A végén pedig ott van az a bizonyos érzés - mint a folytatásos sorozatoknál - hogy mikor jön már a következő rész és mi lesz a végkimenetel. Ki fog győzni?

Akinek bejön egy fantasy-scifi keverék, ami egy borzongós köntösbe van bújtatva annak érdemes egy pillantást ventni a filmre. És ide végére még annyi, hogy tudom, hogy végig "a filmről" beszéltem, miközben két kölönállóról van szó. De ez azért van mert annyira szorosan tartoznak össze, hogy már szinte értelmetlen lenne külön beszélni róluk. Személy szerint már alig várom a folytatást.


Értékelés:

Összességében elmondhatom, hogy tetszett a film. Tényleg minden a helyén volt, nem lehet panasz. Ebben az esetben egyszerűbb a két filmet együtt értékelni. 7/10

süti beállítások módosítása