A Vasember (Iron Man)

Elkezdődött az uborka szezon a mozikban. Az elsőt rögtön meg is ejtettem és milyen jól tettem. Ha képregény adaptációról van szó legyen ez az etalon, a Pókember meg elbújhat. Már régen vártam ennyire filmet, de ezt csak az utóbbi napokban éreztem igazán, amikor már itt volt a bemutató ideje. Nem merültem el túlságosan a reklámkampányban, így szinte minden újdonságnak hatott. Csak a szinkron húzta megint lefele. De erről majd később.

Az erőltetett reklámkampány miatt túl sok infó jutott el a közönséghez, túl sok apró részletre derült fény előre. Ezért aki teheti az ne nézzen előtte előzetest és úgy üljön be rá. Most így utólag visszanézve a trailereket különösen örülök, hogy nem tettem meg előre.

A történet a Vasember születését meséli el. Tony Stark egy zseni, nem mellesleg iszonyat gazdag. Élvezi az életet, mikor elrabolják. A fogságból való szabadulásra építi az első "nyers" páncélt, majd azt fejleszti tovább. Hazatértekor ráébred, hogy az általa tervezett fegyverek ártatlanokat gyilkolnak, ezért törleszteni akar a világnak.

A készítők nagyon a Vasember születésére koncentráltak, így az akció most kicsit háttérbe szorult, de amit kapunk az nagyon a helyén van. Igazán látványos, kihozták belőle amit lehetett. Kicsit több akció is elfért volna, de nem panaszkodom. A végső, mindent eldöntő összecsapás, pedig egy kicsit rövid lett. Már nem nagyon lehetett volna tovább nyújtani a filmet, így is elég hosszú. A látványosságával és intenzitásával nem volt gond, azt teljesen eltalálták.

Tony Starkot Robert Downey Jr. alakítja. Egyet kell értenem mindenkivel, aki azt mondja, hogy ő volt a tökéletes választás. Mert így van. Iszonyat jól adja a laza multi-milliomost, aki enyhén hedonista életet él. Csak játékában élvezhettem ezt a lazaságot, mert a szinkronhangja nem tudta teljesen átadni. Egy közepesen gyenge szinkron sikerült összehozni. A fordítás csak néhol volt fülsértő, viszont a hanglejtés tényleg csak nagyon ritkán jött át. Sebaj, majd pótoljuk a DVD kiadásnál! A többiek játéka teljesen megfelelt az elvárhatónak.

A készítők már a második részre is rákészültek. Aki türelmes és kivárja a stáblista végét, az találkozhat Nick Fury-val A SHIELD vezetőjével, akit bármilyen furcsa is, de Samuel L. Jackson játszik. Ez okoz egy kisebb paradoxont, mert Nick Fury minden kétséget kizáróan fehér, képregényben biztosan. Persze ezen nem akadunk fönn, inkább várjuk a folytatást, amiben remélhetőleg már láthatjuk mire is képes igazán Vasember.

Rányomok egy 8/10-et, mert igazán jó lett. Igazi popcorn-mozi, ez vitathatatlan. Érdemes szélesvásznon megnézni.

süti beállítások módosítása