December Boys

Daniel Radcliffe kitörési kísérlete a Harry Potter-skatulyából. Hát nem igazán sikerült neki. Nem egy színész tehetség a srác, de Harry Potternek elmegy. Ha már ennél komolyabb, nagyobb színészi teljesítményt igénylő szerepektől jobb, ha távol marad. Srác csak szerencsés, tehetsége nem sok van.

A történet '60-as évek Ausztráliájában játszódik. Négy árva, akik a legjobb barátok egy katolikus árvaházban nevelkednek. Egyik nyáron esélyt kapnak a nyaralásra. Egy kis öbölbe mennek, ahogy pár családból álló kis közösség éli mindennapjait. A srácok megtudják, hogy valamelyikőjüket örökbe fogadja az ott élő fiatal házaspár. Így versengés kezdődik meg köztük, ami a barátságukba is kerülhet. Mindegyik próbál előnyhöz jutni a többiekkel szemben. Csak a legidősebb marad ki a versengésből, neki már nem kell család.

A legidősebb "decemberi fiút" Daniel Radcliffe játsza. A másik három srác jóval fiatalabb nála. Így végig olyan érzésem volt, hogy szánt szándékkal választottak mellé sokkal fiatalabb partnereket, hogy az ő színészi teljesítménye emelkedjen ki. Tudom, hogy rosszmájúság ilyet feltételezni, de nagyon ez jött le. És hát igen, a három kisebb srác elvegetált a képernyőn és valahol azt hozták, amit egy kiskamasztól elvárunk. Mindennek a tetejébe Radcliffe így sem tud kiemelkedni közülük.

A korkülönbség a kisebbekkel legalább 4-5 év, így azt várnánk, hogy apjuk helyett is apjuk legyen. Ez néha megmutatkozik, de sokszor inkább csak játszótárs, mintsem egy olyasvalaki, aki vigyázna rájuk. Nem tudtam eldönteni, hogy ez csak az ő bénasága, vagy a szerepe nem volt rendesen megírva. Ez egy nagy negatívuma a filmnek, így olyan semmilyen lett a kapcsolat a kisebbek és az egy nagy között. Persze barátok, de akkor meg ne próbáljanak egy más szintet is bemutatni.

A történetet sok pontján a legkisebb srác öregkori énje narrálja. Erre nem lenne semmi szükség, mindössze a legutlosló jelenet igényli, amivel a készítők a mondanivalót akarták még hangsúlyosabbá tenni. Viszont ez az utolsó jelenet egyáltalán nem üt annyira, mint szerették volna. Már-már szinte nevetségesre sikerült.

A filmet csakis elvetemült Harry Potter és azon belül Daniel Radcliffe rajongóknak ajánlanám. A gyenge színészi játék, a nem túl erős törénet és műdrámaiság nekem nem jött be. Összességében egy 5/10-et ér nálam, egy gyenge közepes, semmi több.

süti beállítások módosítása