Szörny Rt. 2. - Szörny Egyetem

Fordulatos történet, szívmelengető mondanivaló, mosolyfakasztó humorparádé és kellemes nosztalgiázás a 2001-es első rész fölött. A Pixar mindent beleadott és hál’ Istennek a Szörny Rt. 2. – Szörny Egyetem nem okozott csalódást!

Szorny Rt 2.jpg

Hatalmas elvárásokkal ültem be a moziterembe, hiszen a Szörny Rt. 1. gyermekkorom legkedveltebb animációs filmje volt. Kíváncsian vártam, hogy a zseniális első rész szintjét vajon képes lesz-e megütni a második (ami a folytatásos mesesorozatok esetében egészen ritka, hiszen a gyártók a jól bevált és előre kiépített fiktív világot csak a sokadik bőr lehúzására szokták alkalmazni), és hogy Pixar 12 év trónolás alatt mit tudott kihozni a már-már legendává vált filmből.

A Szörny Rt. 2. az első rész előtörténetéhez nyúl vissza, melyben hőseink – Mike Wazowski és James Sullivan – bekerülnek a világukban legnagyobb presztízzsel rendelkező Szörny Egyetemre, méghozzá Rémisztő szakra. A két hős – a fizikai és jellembeli különbségekből adódóan - kezdettől fogva gyűlöli egymást. A sors váratlan fordulata azonban úgy hozza, hogy kénytelenek mégis együtt dolgozni, méghozzá egy nagyszabású egyetemi verseny keretein belül, különben a karrierjük forog kockán. Csapatot szerveznek, ahol rájönnek: muszáj az ellentéteiket kibékíteni, hogy komoly kompromisszumok árán ők lehessenek a bajnokok.

Kezdjük talán ott, hogy a forgatókönyv zseniális. Kidolgozza a korábban már megismert – de a cselekményvezetés szempontjából csak évekkel későbbi – karakterek pontos jellemrajzát és kapcsolati rendszerét, de folyamatosan utal az első részre is. Eközben egy számunkra teljesen új környezetbe kalauzol a film – a Szörny Egyetem sajátos miliőjébe. És ez az, ami szerintem igazán nagyot üt: az újdonság ereje a régi megtartásával!

Az egyetemi élet megalkotása varázslatos létének ellenére is magába szippantóan reális jellegű, betekinthetünk az intrikus koleszok mindennapi életébe, az egyetemi körök aktivizmusába, az órákba és a vizsgákba is. Ráadásul a CGI technika fejlődésének köszönhetően a látványvilág szemkáprázató, legalábbis nagyon érzékelhető a fejlődés a 2001-es év óta.

A történet izgalmas, pergő ritmusú és kellemesen szórakoztató, miközben folyamatosan adagolja az első részre is jellemző humort. Noha a poénok gyakran gyereknyelven szólnak, váratlanságuk és időnkénti abszurditásuk a felnőttebb közönséget is mosolyra fakasztja. Eközben egy igazán szívmelengető mondanivalót ad át a közönségnek: a barátságról és a ki- és összetartás fontosságáról.

Ez a számtalan pozitívum teszi az elmúlt évek egyik legkiemelkedőbb animációs filmjévé a Szörny Rt. 2-t. Érdemes volt rá 12 évet várni – mindenképpen ajánlott!

9/10

süti beállítások módosítása