Pop, csajok satöbbi (High Fidelity)

Egy újabb kellemes csalódás a tévében. Az ilyen esetek bizonyítják, hogy még nincs minden veszve. Tegnap szinte már zombi voltam, annyira elfáradtam. Egyáltalán nem akartam filmet nézni, de ez annyira lekötött, hogy nem bírtam abbahagyni. Plusz meglepetés, hogy a film az m2-n tűnt fel. Az m1, m2 és a hasonlóan mellőzött csatornáknak nagy előnye, hogy nincs reklám a filmben és még a főcímet is leadják a film végén. Csakhát ritkán van igazán jó film.

Nem is értem, hogy mi fogott meg ennyire ezen a filmen. Se a műfaja nem a kedvencem, se hangulatom nem volt hozzá. De valamiért mégis lekötött.

Rob Gordon egy lemezbolt tulajdonos. Igazi zenerejongó és egy két lábon járó rockenciklopédia. Épp a szakítás fázisába jut kapcsolata barátnőjével, mikor bekapcsolódunk az életébe. Ennek hatására elkészít egy listát, az öt legrosszabb szakításáról. Az élete a csőd szélére jutott. Beállt nála a "se vele, se nélküle" állapot. Azt követhetjük nyomon, hogy próbálja összeszedni az életét és főleg rendbehozni a szerelmiéletét.

A film Nick Hornby regénye alapján készült. Az ő műveiből már nem egy jó filmet készítettek. A készítők jól egyensúlyoztak a romantikus és a zenei részek között. A filmben végig nagy slágerek szólalnak meg. Mikor Rob a gondolatait akarja elmondani, egyszerűen csak a kamera felé fordul és mint a színházban, közli a gondolatait, úgy mintha a nézőn kívül senki sem hallaná. Elég érdekes megoldás, nem jellemző filmekre, de mindeképpen találó - jól beleillik a film hangulatába.

Bár a szerelmi szál abszolút elsőbbséget élvez, azért mégis ott van mellette a zenei is. Mikor a boltban van a kollégáival (Jack Black és Todd Louiso), és listákat csinálnak vagy zenetörténeti vitát folytatnak, az mindig dob egy kicsit a filmen. Kettőjük közül Jack Black a fontosabb, aki szokásához híven, egy meg nem értett énekest alakít, egyedi zenei ízléssel.

Hogy csak pár nevet említsek: John Cusack, Jack Black, Catherine Zeta-Jones és még Tim Robbins is feltűnik pár jelenet erejéig. Szóval a színészi játékra nem lehet panasz. John Cusack jól játsza az érzelmileg összetört és csalódott figurát. Jack Black jól hozza a bunkó, öntelt zenei eladót. Már nem egyszer láthattuk hasonló szerepben, kicsit már beskatulyázott lett.

A film zenéje elég jól lett összeválogatva. Bár ezt el is várjuk, ha már egyszer ilyen szorosan kötődik a zenéhez. A végén a főcím megérdemel még pár szót. Végre nem egy sima lista, ahol felsorolják a stábot, hanem valami ötletet is vittek bele. Kellemes lezárása a filmnek.

Összességében érdemes megnézni, engem teljesen a képernyő elé szegezett. Meg is lepődtem magamon. 


Értékelés: 

7/10 a befejezés miatt. Túl nagy happyend. Bár várható volt, na de ekkora?!

süti beállítások módosítása