A magányos lovas (The Lone Ranger)

Kilépve mozi teremből azt éreztem, hogy ez a film minden gondolatcsírát kisöpört a fejemből. Nulla reakciót váltott ki belőlem. A metróig üres fejjel bandukoltam és csak aztán kezdett bennem megfogalmazódni a szörnyű felismerés. Ez a film csak és kizárólag az üzletről szól. Művészeti értékről már régen nem lehet beszélni, de azért a blockbusterek mégiscsak szórakoztatni akarnak. A magányos lovas esetén erről szó sincs.

theloneranger.jpg

Johhny Depp újra előadja azt a figurát, amit az utóbbi 10 évben fényesre csiszolt, és amiért a Karib-tenger kalózai első része még ma is előkerül néha. Nekem úgy tűnt, hogy mellette minden más csak dísznek van. A történet szólhatna a bosszúról, de közben inkább folyton moralizál. Haladás, jövő, hatalom, igazság, törvény. Folyton ezeket ismételgetik, miközben mi nem okulni, hanem szórakozni szeretnénk a moziban.

 A cél a minél nagyobb közönség befogása volt. Minden szempontból gyerek kompatibilis Gore Verbinski legújabb rendezése. A mocskos bandita esetleg csak fürdés hiánya miatt mocskos, és sajnos így számomra elvesztette az összes gonosz mojo-ját. A megfelelésvágy kiölt minden ötletességet és újítást a filmből.

Ráadásul a film végtelenül hosszú. Két és fél óra, a tempó nem túl megerőltető, de azért vánszorgásról sincs szó. Egyszerűen csak a 2 és fél óra bőven túlnyúlik azon, amit ez a film ezzel a történettel képes lenne értelmesen kitölteni. Néhány látványosabb jelenettel próbálják meg lekötni a nézők figyelmét. Kevés sikerrel.

A magányos lovas többnyire steril és semmitmondó. Egy-két kikacsintás akad a Karib-tenger kalózaira, amik kifejezetten jó helyen és időben érkeznek. Bár szomorú, hogy ezt ki kell emelni. Lehetséges, hogy a nyári felhozatal idén nagyon elkényeztetett, de A magányos lovas nem üti meg a mércét. 4/10.

Bemutató: 2013. július 11.

A tovább mögött pedig pár szóban a 4DX élményről.

Ha nagyon cinikus akarnék lenni, azt mondanám, hogy a BKV is nyújtja ugyanezt az élményt minden nap. A 4DX ócska vásári trükknek tűnik. A szék kicsit rázkódik, néha sűrített levegővel legyezik az ember fülét, vagy füstöt fújnak a nézőtérre, de egyik sem ad a filmélményhez egy hangyányit se.

Pár percig még furcsa, de aztán teljesen beleveszik a háttérbe és csak akkor tűnik fel mikor igazán jól egészíti a képi világot. Én továbbra is a hagyományos 2D-s filmek híve vagyok. A 4DX is csak olyan szemfényvesztés, amivel megpróbálják drágábban eladni a mozijegyet. Egyszer lehet, hogy érdemes kipróbálni, de én rendszert biztos nem csinálnék belőle.

süti beállítások módosítása