Batman: Kezdődik (Batman Begins)

Eddig sikeresen elkerültem mindenféle interakciót A sötét lovaggal, pár poszteren kívül semmit nem néztem. Ami azért valljuk be, nem kis teljesítmény, mert legalább annyira várom, mint a többi hozzám hasonló filmrajongó. Az előzményekre kíváncsi voltam, és a film megnézése után ha lehet még jobban fokozódott a várakozásom.

Ha úgy tetszik, a film Batman keletkezéstörténete. Az ifjú Bruce Wayne főleg saját maga elől menekül a világ végére, hogy aztán visszatérhessen Gotham City-be. A város már nem olyan, mint mikor otthagyta. A bűnözés és a korrupció utalja. Ezen szeretne változtatni a saját módszereivel.

Nehéz fogást találni a filmen, minden értelemben. Negatívumokat szinte nem is lehet említeni, de még a jó dolgokról is nehézkes írni. Az egész egy tömb, elemenként alig értelmezhető, azért mégis megpróbálok ezt-azt kiemelni.

Először talán a helyszíneket. A Wayne-kastély, a fogolytábor és a hegyvidéki tájak nem rosszak, de nem emelkednek ki. Ezzel szemben Gotham Cíty tökéletes. Élő, lélegző képet mutat; olyat, amit mi is el tudunk képzelni és bele tudunk illeszteni a mi valóságunkba. Valahogy így képzelek el egy hatalmas metropoliszt, amit a bűnözés és a korrupció irányít. Sötét sikátorok, gőzölgő csatornafedők, baljós árnyak mindenhol. Szóval a színtér tökéletes.

Érdekes volt, hogy a kiképzés a Batmanné válás két egymástól teljesen elkülönülő "folyamat" volt. A kiképzés nagyon rövid, szinte csak bepillantást nyerhetünk, ellenben a Batmanné válás egy hosszú folyamat. Bruce Wayne jelleme sokat fejlődik a film folyamán, ami egy karakterfejlődésre kihegyezett filmben nem meglepő. A fejlődés szinte kézzel tapintható, nem bújik a meg a hátérben, hanem - még azt is mondhatjuk -, hogy a film elsődleges céljává lép elő, így megelőzi a látványosabbnál látványosabb akciókat.

Itt azért nem egy Wanted kategóriájú látványorgia van, de amit kapunk az mindenképpen megállja a helyét. Néhol persze megmagyarázhatatlan, szinte csodával határos dolgok történnek, de egy képregény adaptáció sok mindent elbír.

A végső harc elég pofás, de szerintem egy kicsit többet is elviselt volna a film. Talán ez az egyetlen negatívum, ami mellett nem siklunk el egy legyintéssel.

Összességében egy nagyon is jó filmet láthattam. Akármennyire is jó a film, Magyarországon bukta volt anno. Remélem a folyatása nem így végzi kis hazánkban. 8/10 megy neki, minden lelkiismeret-furdalás nélkül.

süti beállítások módosítása