Assassination of a High School President

A Brickre emlékszünk még? Az a nyomozós "tini-film", amivel Joseph Gordon-Levitt belopta magát a szívünkbe. Most megint kapunk valami hasonlót – egy újabb film noir gimis környezetbe ültetve, csak éppen pont az ellenkező irányból közelítve – humorosan, az élet nehézségeit félretéve.

Egy katolikus gimnáziumban ellopják az érettségi dolgozatokat. Bobby Funke az iskolaújság egyik szerkesztője indul a rejtély nyomába, oldalán a népszerű Francesca Fachinivel. Minden hamar megoldódni látszik, összeáll a kép és  a bizonyítékok is egybe vágnak. A cikk publikálásra kerül, a tettes pedig elnyeri méltó büntetését. De tényleg a bűnös került lakat alá? Egy sokkal nagyobb horderejű ügy körvonalai kezdenek derengeni a háttérben.

Mondhatnánk a történetre, hogy csak egy a sokból, tipikus nyomozós sztori, egy lelkiismeretes "detektívvel", és nem is járnánk nagyon messze az igazságtól. Akkor mégis mi emeli ki ezt a filmet a tömegből? Ha történet nem, akkor csak a megvalósítás lehet a felelős. S ez így is van. Az alkotóelemek sorrendje és felhasználásának módja emeli ki ezt a filmet (és még az a rengeteg ötlet, amit belepakoltak).

Bár a történetet láttuk már párszor csak más tálalásban, a forgatókönyv mégis nagyszerű. Alapvetően a nagyon erős párbeszédekre, valamint Funke eszmefuttatásaira épít. A forgatókönyv magában mit sem érne. Kell egy rendező, aki ezt vászonra álmodja – jelen esetben ez a személy Brett Simon. Nagyon elegánsan dirigálja színészeit, sosem tolakodó, de mindig határozott és precíz. Ezt a kijelentésemet alátámasztják például Ben Striedel lehetetlen helyeken és időpontokban felbukkanó telefonhívásai.

A szerepekben ismertebb neveket köszönthetünk. A legnagyobb meglepetés mégis Bruce Willis. Tökös akcióhős, és vannak nélküle elképzelhetetlen karakterek, de nem egy színész-zseni. Erre cáfol most rá valamelyest. Alig pár jelenetben tűnik fel, de akkor ellopja a showt a többiek elől. Utóbbi évek legjobb alakítását nyújtja itt (magához viszonyítva, persze). A veterán katonából lett iskolaigazgató? Neki való szerep, ez nem vitás.

Bobby Funke szerepében Reece Thompson, aki a Rocket Science-ből lehet ismerős. Nem lehet panaszunk az alakítására. Meggyőzően hozza a laza oknyomozó újságírót, akit nem mellesleg nagy tehetséggel áldott meg a sors. Partnere Francesca Fachini, Mischa Barton tálalásában kerül elénk. Talán ennek a triónak ő a leggyengébb láncszeme, de még így is nagyon élvezhető, amit a vásznon nyújt.

A mellékszereplőknek sem kell szégyenkezniük. Kevés az olyan film, ahol tényleg senkire sem lehet egy rossz szavunk se. Ez most egy ilyen különleges alkalom. Említhetném Paul Moore-t alakító Patrick Taylort, vagy éppen Luke Grimest. Egyszóval bárkit.

Lehetséges csak azért érzem annyira meggyőzőnek a színészi alakításokat, mert nem tudtam rendesen odafigyelni. Lekötött a film többi "komponense". A rengeteg poént, amit belezsúfoltak, nemcsak a helyzetkomikum (kevésbé), és a frappáns párbeszédek (ez már inkább) szolgáltatják, hanem a rengeteg elrejtett kulturális és filmes utalás. Számos kikacsintás van más filmekre, és ezek nem parodizálás jelleggel történnek, hanem mintegy tisztelgésként, de persze jól illesztve a történethez.

Egy rendes film noirhoz hasonlóan itt is csak a sötétben tapogatózunk egészen a végéig, amikor is varázsütésre összeáll a történet hősünk fejében, amit egy nagyszerű monológban tár elénk, fantasztikus zenével fűszerezve és persze a megfelelő képek felvillantásával. Mikor végre sikerült összeszedni az állunkat valahonnan a padlóról, csak ekkor gondolkodunk el egy percre. Már valahol a történet közepén meg tudtuk tippelni ki állhat a dolgok mögött, és részben igazunk is lett, de a motivációit nem találhattuk ki.

Az Assassination of a High School President egy nagyon okos film. Jó forgatókönyv, nagyszerű színészi alakítások és persze az elengedhetetlen csavar a végén. A nagyon jó soundtrackről még nem szóltam, pedig lehet illett volna. Összességében ez az az igazán 5/5-ös film, ahol nincs hezitálás, vagy megingás. Egyből, gondolkodás nélkül rányomjuk a maximális pontszámot. Tényleg fantasztikus élmény volt. Ha írnék évvégi top10-es listát biztos helyet kapna rajta, hacsak nem a trónon pózolna.

Assassination of a High School President
színes amerikai krimi, 93 perc,  2008
r: Brett Simon

süti beállítások módosítása