Képregényes II.

Rögtönzött kétrészes sorozatom második darabja is filmvásznon végzi majd, de csak jövőre. Addig gondoltam megnézem milyen a képregény, mert a Kick-Ass alapötletére felkapja az ember a fejét. Egy szuperhős-történet, hős nélkül? Erre van mér nekünk egy Watchmenünk, de sose árt a deheroizálásból.

Kick-Ass

A The Surrogateshez hasonlóan ez is egy egészen rövid történet. Eddig 7 füzet látott napvilágot, a nyolcadik majd valamikor decemberben érkezik. S még olvasni is nagyon gyorsan lehet a rengeteg szöveg nélküli nagy kép miatt.

A történet szerint Dave Lizewski egy jelentéktelen középiskolás srác, aki imádja a képregényeket. Azon gondolkozik, hogy ott van az a rengeteg szuperhősös képregény, de még senki sem akart a bőrükbe bújni. Aztán rájön, hogy majd ő lesz az első maszkos igazságosztó. Eleinte csak ruháját ölti magára és próbálgatja a háztetőkön járkálást, nem igazán avatkozik bele a dolgok folyásába. Míg aztán egy napon…

Akárhonnan is nézem, ez az alapötlet elsőre megragad. Bár még nem is sejtjük, hogy valójában mi lesz a történet, hova vezet ez az önkéntes hősködés, máris látjuk a benne rejlő lehetőségeket. Aztán Mark Millar, ugyan az a Mark Millar, mint aki a Wanted alapjául szolgáló képregényt szállította nekünk tavaly nyáron, teljesen öncélú erőszakba fordul.

A történet szinte egyhelyben toporog, aztán 2 füzet alatt hirtelen egy hétköznapi srác olyan szarban találja magát, amiből kimászni nincs sok esélye (mindezt úgy, hogy csak kapkodjuk a fejünket, mert kohézió nincs sok). Az útját csontropogás és indokolatlanul sok vér szegélyezi. Akadnak segítőtársai is, vagyis pontosabban fogalmazva ő lesz a sidekick, mert verekedni nem tud, csak szűk gatyája van, meg neve.

Lehet, nálam csak azért nem működik rendesen ez a képregény, mert nem olvastam elég hasonló művet. Végig az volt az érzésem, hogy az filmen sokkal jobban fog működni. Mintha Millar már akkor filmben gondolkodott volna, mikor kitalálta az egészet. Viszont akkor nem értem, miért kellett először képregény, s csak aztán a film. Jól megkoreografált harcokkal, tökös dumákkal ez bizony 2010 egyik legjobb képregény-adaptációja lehet.

Foghíjas történet, öncélú erőszak, mindenfele fröcskölő vér – ezt kínálja a képregény. Sajnos nekem ez kevés, mert ilyet filmen is láthatok tonnaszám. Picit elpazarolt ötletnek érzem a Kick-Ass-t, mert megvolt benne a lehetőséget, de ezt mégsem használta ki.

süti beállítások módosítása