Hajnali mentőakció (Rescue Dawn)

A háborús téma kifogyhatatlan forrásnak bizonyul a filmes világban. Amerika szempontjából két nagy háborúról született rengeteg film: az egyik a második világháború, a másik pedig természetesen a vietnámi háború. Cikkünk tárgya az utóbbit célozza meg.

A film igaz történeten alapszik. Dieter Dengler gépét egy bevetés alkalmával lelövik. Fogságba esik, de ebbe nem nyugszik bele. A hadifogolytáborban megismerkedik a többi fogollyal, akik mind különcök valamely módon. Szökést szervez, és mikor rájönnek, hogy közel a vég, a terv életbe lép.

Először a címmel kezdeném. Igaz, hogy az eredeti cím nyelvi elemzése után lehet így is fordítani, még nem is hangzik rosszul, de köze nincs a filmhez. A Rescue Dawn azt a titkos katonai akciót jelöli, amiben Dieter is részt vesz. Aki a címet adta valószínűleg bele sem nézett a filmbe. Ez azért szomorú. Elismerem, hogy ennek a filmnek címet adni embert próbáló feladat, de ha valaki meg sem próbálja, nos, akkor azért joggal érezhetünk némi felháborodást.

Christian Bale alakítása. Nem kell bizonygatni, hogy jó színész, ezt a Batman filmekben már jócskán bizonyította. Ezt a szerepet is tökéletesen megoldja. Viszont ehhez szinte nem kell semmit tennie. Ezt a szerepet egy B-filmes színész is tudta volna hozni, hasonló színvonalon. Ez azért lehetséges, mert a szerep nagyon kevés színészi játékot igényel. Igaz, hogy néha megcsillan Bale és megmutatja, hogy ő ennél sokkal többre képes, de itt bezárják, nem engedik kibontakozni.

A film túl sokat akar markolni és ezért keveset fog. A fogságot sok szemszögből szeretné bemutatni. Túl sokból. Menekülés a dzsungelben, lelki folyamatok, emberi kapcsolatok, sorsok. Még nagyon hosszan lehetne sorolni, hogy miket kíván a film részletesebben tárgyalni, de így mindegyikbe csak belekóstol, egyiket sem fejti ki igazán. Ettől felszínesnek érezhetjük a filmet, joggal.

Viszonylagos felszínessége ellenére mégis korrekt filmet láthattam. Bár a fogság borzalmait nem tudta tökéletesen érzékeltetni, mégis átadott valamennyit. A legnagyobb pozitívum mégis a hangulat. Képes volt átadni, beszippantani. Aki ösztönösen nem ellenkezik a háborús filmekkel szemben, annak csak ajánlani tudom. 7/10.

süti beállítások módosítása