The Doors

Ismerős valakinek? Remélem, igen. És Jim Morrison? Akinek nem, annak ajánlom, nézzen utána. Ők egy zenekar voltak a '60-as '70-es évekből. Egy lapon emlegetik őket a Beatlesszel, Rolling Stonesszal és Bob Dylannel többek között. Igazából zeneileg nem korszakalkotók, azonban olyan zenei atmoszférát teremtettek, ami addig semmihez sem volt fogható. A frontember, Jim Morrison korának szexszimbóluma volt, személyisége, lázadó és hedonista mivolta mai napig legendás. Ezek az információk fontosak, hogy megértsük a filmet, amely róluk készült.

Megvallom őszintén, egyik kedvenc zenekarom a Doors. Ezért fordultam elég kritikus szemmel a róluk készült film felé.

Őszintén megvallom, szerintem nagyon jól sikerült eltalálni Oliver Stone direktor úrnak a dolgokat. A történet a zenekar előremenetelét követi végig, azonban kicsit előtérbe kerül Jim Morrison személye és élete. Ez rendben is van, mivel ő szabott stílust a zenekarnak, még ha a többi tagnak ez olykor nem is tetszett. A vizuális világ, amit a rendező teremt, kooperálva az állandó zenével, magával ragadja az embert.

A koncert jelenetek is élethűek, s visszaadják az atmoszférát is, ami külön dícséret, mert mégis csak a egy képernyő előtt ülve nézzük.

A film alapvetően dinamikus, bár néha akad egy-két üresjárat. Tulajdonképpen igyekszik minden oldaláról bemutatni a zenekart, és végtére is sikerül is neki. Nekem nagyon sok plussz infót nem adott, de ez nem a film hibája.

A színész játék is elfogadható. Val Kilmer jól játsza Jimet, sok kritikus szerint túl jól. A film készítésénél közreműködött Ray Manzarek, a banda egykori billentyűse, de kilépett, mert szerinte Morrisont egy irányíthatatlan őrültként festik le. Nyilván igaza van, ezzel nem vitatkozom. Feltűnik még Meg Ryan, mint Jim barátnője. Ezúttal őt sem lehet megszólni.

Egy szó mint száz, nekem hitelesnek tűnt. Én valahogy ilyennek ismertem meg őket a zenéjükből. Tény, hogy ez egy olyan film, melyet úgy lehet igazán élvezni, ha ismeri őket valamennyire az ember, de neki lehet ülni enélkül is. Mindenkinek csak ajánlani tudom. Nálam 10/10-es.

És egy idézet zárásként, innen jött nevük:

"If the doors of perception were cleansed, everything would appear to man as it truly is, infinite."

/"Ha az érzékelés ajtói megtisztulnának, minden úgy tűnne fel az ember előtt, amilyen valójában: végtelennek."/

                                                                                                William Blake


libertine

süti beállítások módosítása