Valkűr (Valkyrie)

Hitler elleni merényletek közül ez csak egy, de talán az egyik legismertebb, és mint ilyen nem tartogat nagy csavarokat a történet. Pontosan tudjuk, hogy mi lett/lesz a kimenetele a filmnek. Ez elég paradox helyzet, mert szeretünk „becsapódni” a filmek végén. Ráadásul nagy(obb) terhet ró a rendezőre is, mert mindezek ellenére is le kell kössön a film.

Bryan Singer rendező jól tartja össze a filmet, annak ellenére, hogy tudjuk, Hitler egy ideig még folytatta a háborút és a merénylet résztvevőit pedig kivégezték. Talán a legnagyobb erénye a filmnek, hogy végig fent tudja tartani a feszültséget. Ehhez a jól bevált filmes eszközök egész eszköztárát alkalmazza:

Elsőnek talán a zene. Főleg a játékidő első felében. Komorabb hangulatú, de mindenképpen nagyon találó dallamok csendülnek fel. Vészjóslóan előrevetítve az elkerülhetetlent. Nem az a tipikus sokszor hallgatós soundtrack ez, de az adott jelenethez mindig jól illeszkedik, elsősorban hangulatilag. Jó lenne, ha nem kéne kiemelni, hogy ha egy film zenéje jól erősíti a hangulatot, hanem ez alap lenne.

Egy olyan háborús drámában, ahol egy lövés is alig akad, ott bizony jó ötlet egy harctéri jelenettel indítani. Lehet számomra csak azért ütött akkorát, mert a MOM-ban maxra tekerték a hangerőt és a bombázás így kicsit valóságközelibb élménnyé vált. Vagy talán azért, mert a háborút mindenki összeköti a lövésekkel, robbanásokkal és emberek halálával, így ha ezekből nem kapunk semmit egy háborús filmben, akkor hiányérzetünk támad.

A forgatókönyvet Tom Cruise köré írták. És bár közutálat tárgya ő, mégsem mondhatunk rá rosszat színészileg. Minden a helyén volt részéről, korrekten hozott minden jelenetet; igaz, nem kellett érzelmek egész skáláját bemutatnia. A többi szereplő valahol csak asszisztált Curise sztárságához, viszont sehol nem lógott ki a lóláb. Talán még Bill Nighy, akit ki lehet emelni.

A Valkűr egy jól összerakott és megszerkesztett film. Nem igényel sok töprengést, készen kapunk minden információt, de a végtermék így is élvezhető. Egyszeri megtekintését én csak javasolni tudom.

süti beállítások módosítása