Volt (Bolt)

Mikor vége lett, néhány kétely suhant át az agyamon. Ennyire szegények lennénk, hogy az Oscaron ezt a filmet kellett nevezni a legjobb animációs film kategóriában? Már ennyire nem tudnak új ötletet kitalálni, és mindent lopni kell? Ha pesszimista lennék, akkor sűrűn bólogatnék, hogy bizony ez így van és már semmiben nem szabad reménykedni. Szerencsére ennyi e nem rossz a helyzet és különben is a remény hal meg utoljára.

Volt (mármint ez a neve) egy kutya, aki egy hollywoodi stúdiót hisz a valóságnak, sőt még azt is hiszi, hogy szuperképességei vannak. Egy kisebb balszerencse folytán a keleti parton találja magát, valahol New Yorkban. Vissza kell jutnia Hollywoodba, hogy megmentse a gazdáját. Kalandos (és önmegismerő) útján egy macska és egy hörcsög kíséri végig.

A történet alapjának egy jól bevált sablont választottak, erre kezdésnek ráhúzták a Truman Showt. Carrey-t itt egy kutyával és annak hamis világképével helyettesítették. Persze lopni kicsiben nem érdemes, ezért folytatták a sort. A három viccesnek szánt galamb egyenes ági leszármazottja lehetne a Madagaszkár pingvin-csapatának. Ugyanaz az elképzelés, csak míg a pingvinek nagyon is működtek itt csak szenvedünk a galambok erőlködésén.

A labdába zárt hörcsög a kötelezően vicces sidekick, akivel a legnagyobb probléma az, hogy – kevés kivételtől eltekintve – nem vicces. Csak erőlködik, pedig még esélye is lehetne, hogy érdekes legyen, de ugyanaz a tudatlan karakter, mint Volt. Ő is azt hiszi, hogy a kutya tényleg egy szuperhős, de ami ennél nagyobb baj, hogy a jellemfejlődésből neki nem sok jutott. Mondhatjuk, hogy semmi.

A befejezés összecsapott lett. Nem a nagy happyendre gondolok, hanem a „tényleg megmentem a valós életben is, mert én vagyok az ő hőse” borzadályra. Olyan nehéz szülés volt a befejezés, hogy az újszülött is megsínylette. Kiugat a szellőzőn!? Viccnek is rossz.

Végeredményben az eredetiség szikráját sem találjuk benne. És a már-már trendnek mondható „az idősebb korosztálynak is adjunk valamit” hozzáállás teljesen eltűnt. Egy ilyen jellegű megjegyzést nem találtam. A 6 évesek lehet találnak benne valami szórakoztatót, de aki már kettőnél több ilyet látott, már nagyon unja.

süti beállítások módosítása