Gettó milliomos (Slumdog Millionaire) #2

...avagy lehet egy kérdéssel több?

Az élmény nagyon friss. Mármint nem a film élménye, hanem az ötlet, aminek kapcsán gondoltam arra hogy, górcső alá vegyem a Gettó milliomos című filmet. Szombat reggel, a közszolgálati televízió műsorában láttam egy beszélgetést Vágó Istvánnal. A téma pedig nem más volt, hogy Vágó úr és az RTL Klub megválik egymástól. Ezzel kétségessé válhat a Legyen Ön is milliomos című népszerű vetélkedő sorsa, ami esetünkben szorosan kapcsolódik a filmhez. Persze, az sem elhanyagolható tényező, hogy a film 8 Oscar-díjat söpört be, bár véleményem szerint az, hogy csak DVD kiadás volt eredetileg betervezve, pusztán urbánus legenda.

Danny Boyle. Anglia és Mumbai hőn szeretett fia. Két dátum és két filmcím. 1993. Sekély sírhant és 1999, Trainspotting - ami végül meghozta számára a népszerűséget. Ezzel a filmmel rögtön bekerült a kultfilm rendezők nem létező panoptikumába. Egy újabb nem egyszerű angol...

A Gettó milliomos egy édes-bús, szenvedéssel és vágyódással megfűszerezett mese. Azért merem mesének mondani, mert megvan benne minden, ami egy ilyen történethez szükséges. Szegény fiú, szegény lány, be nem teljesedett szerelem; gonosz testvér, aki megbánja bűneit; és végül, de nem utolsó sorban a gonosz király, aki nem adja a lányt a szegény fiúnak. De a végén a fiú eléri célját, megkap mindent és arat. A sztori kap egy 21. századi köntöst, és a párbaj nem a király udvarában, hanem a média segítségével - egy ismert kvízműsör keretein belül zajlik.

A kritika elején említett interjúban Vágó István azt mondta, (nem szó szerint idézve) :

-"Nagyobb eséllyel indulnak azok az emberek, akik jelentős lexikális tudással rendelkeznek." Erre, a film azt hiszem rácáfol. Miközben izgulunk Jamal Malikért (Dev Patel) titkon tudván, hogy úgyis megnyeri a főnyereményt, mert nem is végződhetne másként, megismerjük milliókhoz vezető utat, a mumbai nyomort, és a szerelmet, amit Latika (Freida Pinto) testesít meg.

Lexikális tudás ide vagy oda, még mindig az utca A LEGNAGYOBB TANÍTÓ. Maga a gettó kifejezés is más értelmet nyer, mert itt közel sem olyan állapotok uralkodnak, mint teszem azt az amerikai nagyvárosok rossz hírű fekete negyedeiben. Freddie Mercury-t idézve: "The show must go on". És bizony, a show halad tovább, a maga kijelölt (néhány helyen befolyásolt útján), amihez egy remek show mester is dukál Prem Kumar (Anil Kapoor) személyében. Bizonyítékul remek alakítására, megszellőztették a hírt, miszerint szerepet kap a "24" című sorozatban.

A zene nagy jelentőséggel bír a filmben, ezt a díjak is mutatják (legjobb eredeti filmzene, legjobb eredeti filmdal A.R. Rahman "Jai Ho"). Már ezt a dalt is elérte a feldolgozások átka, a "népszerű" Pussycat Dolls nevű lány-csapat előadásában.  Aki látta az idei Oscar-díj kiosztó gálát az egyetért vele, hogy az indiai zenének létjogosultsága van napjainkban.

Van egy rossz szokásom: bizonyos filmek megnézését halogatom, és mikor odajutok, hogy megnézzem, utána mindig verem a fejem a falba, hogy miért nem előbb. A Gettó milliomossal is így voltam. Ezért én kérek elnézést.

süti beállítások módosítása