Tintaszív (Inkheart)

"Tündérmesék márpedig vannak

Kezdésként használhatnék olyan hétköznapi frázisokat hogy "rohanó világunkban" vagy a "világválság közepén" bla, bla bla, de nem fogok. Egyszerűen csak megelégedettségemnek adnék hangot, hogy még mostanság is készülnek remek filmek, remek mesék. Mese címszó alatt nem a modern média rajzfilmcsatornái által a srácok fejébe töltött mutánsokkal és high-tech szörnyekkel telepakolt zagyvalékot értem hanem, az igazi "régi iskola" hagyományaira épülő történeteket. Kivétel nélkül mindenki volt gyermek. A felnőtté válás, a személyiség alakulásának mérföldkövei a mesék. A teljesség igénye nélkül, Andersen, a Grimm fivérek, és J. R. R. Tolkien írásai nélkül szegényebb lenne az emberiség kultúrája. A tintaszív ötvözi az ódon mesevilág varázsát a modern kor értékrendjével.

Az események középpontjában egy "hétköznapi" ember, Mortimer Folchart (Brandon "Múmiaölő" Fraser) áll. Egyszerű könyvkötő, de rendelkezik egy különös képességgel. Ha hangosan olvas bármilyen könyvből, akkor a könyv szereplője átkerül a valós életbe, a gond csak az, hogy egyúttal egy másik valós személy a könyv rabságába kerül. Ez történt hosszú évekkel ezelőtt egy napon, mikor is Mortimer lányának Maggie-nek (Eliza Bennett) olvasott egy mesét, aminek Tintaszív volt a címe. Az "áldozat", aki a könyv lapjai közé került nem más volt, mint Resa (Sienna Guillory) Maggie édesanyja. Mortimer elindul, és lányával kutatásba kezd az eltűnt feleség, édesanya után. Felbukkan Dustfinger (Paul Bettany) akinek szintén érdeke a könyv kézre kerítése mivel célja, hogy visszakerüljön a mesébe. Az ellenlábasok sorában élen jár Capricorn (Andy Serkis) a gonosz bandita, akinek nem fűlik a foga visszatérni a könyvbe sőt, gonosz terve, hogy mesterét, az "Árnyék"-ot is a földi világba hozza Mortimer segítségével.

Az amerikai, angol, német, közös produkcióban készült mozi felvonultatja teljes tárházát mindannak ami egy klasszikus meséhez szükséges. Nincs tele speciális effektusokkal, minden a helyén van, mindenből egy kicsi. Visszatérhetünk egy kis időre gyermekkori önmagunkhoz, és ifjúi hévvel izgulhatunk a szereplőkért. Az események magukkal ragadnak, tökéletes kikapcsolódás a család minden tagjának. A "Családi mozi délután a Disney-vel" érzését hozza vissza.

Mortimer Folchart szerepére a legjobb választás volt Brendan Fraser. Mr. Fraser tipikusan a "srác a szomszédból" karakterű színész. A választás nem volt véletlen mivel, Cornelia Funke német írónő, a tintaszív eredeti szerzője kifejezetten Fraser-re írta Folchart szerepét. Kellemes színfolt a Maggie nagynénjét alakító Helen "The Queen" Mirren alakítása.

Mindent összevetve az Ian Softley rendezte Tintaszív nagyon egyben van, aki szeretne nosztalgiázni, egy kicsit elmenekülni a világ elől, vagy csak egyszerűen kikapcsolódni, ne legyen rest, lépjen be a fantázia világába. 10/10

süti beállítások módosítása