Halálos iram (Fast & Furious)

Múltkor szélesvásznú látványos akcióra támadt kedvem, így húsvét hétfő estéjén megcéloztunk egy multiplex mozit, hogy kielégíthessük a látvány utáni vágyunkat. Jó csajokat, motorok dübörgését és észveszejtő versenyeket szerettem volna látni és hallani a vásznon. Több-kevesebb sikerrel, de Fast & Furious teljesítette az elvártakat.

A mostani már a negyedik rész, de ez szinte nem is érződik. Egy-két elejtett utalás, és a szereplők korábbi kapcsolatai utalnak csak az előző részekre. Ezek ismerete nélkül is tökéletesen élvezhető a film. Ezen rész apropója, hogy az eredeti szereplőgárda tért vissza. Újra itt van Vin Diesel és Paul Walker. Részemről a második és harmadik rész kimaradt, így nem tudom mennyire hozott javulást a visszatértük.

A történet mindenképpen egyszerű és csak pont annyi, hogy az akciónak legyen alapja. Dom és Brian ugyanazt az alvilági figurát akarja levadászni (persze mindenki a maga módján). Az indíték és a módszer természetesen más, mert hőseink a törvény két oldalán állnak.

Máris rátérnék a legfontosabb részre: az akcióra. Minőségileg kevés kifogásunk lehet, viszont mennyiségileg már annál több. Sok volt az átvezető elmélkedős, meg drámázós rész. Én jobban élveztem volna, ha még jobban redukálják a történetet és csupán átvezetőként szerepelt volna a féktelen száguldás közepette. És sajnos a meglévő száguldásokra sem mondhatjuk teljes meggyőződéssel, hogy hűha. Bár még így is bőven szórakoztatók és látványosak.

Zeneileg kicsit erőltetett ez a hip-hop, amit végig nyomnak. Egy-két jelenetnél nagyon hiányzott, hogy úgy igazán belenyúljanak a gitárba. Igazából csak „trendik” akartak lenni, mert elvileg ez a zenei stílus illeszkedik az utcai versenyekhez (?).

Majdnem kimaradt a „jócsaj faktor”. Ezen a téren is lehetne hova fejlődni, de majd a következő részben… Bár itt is megjelenik egy-egy formás fenék vagy kebel, de a főbb női szereplőkről egyáltalán nem tartoznak az ultimate eyecandy kategóriába.

Látvány-akciómozinak simán belefér. Az elvárásainkat nem szabad nagyon magasra tenni és akkor nem fog csalódást okozni. A kasszáknál meglepően jó szereplése mindenképpen érdekes, de érthető is. Hiánypótló film, s ráadásul áprilisban már bőven kiéhezettek az emberek valami akcióra.

süti beállítások módosítása