Dr. House – 5. évad finálé

Az évad botrányosan gyenge és közhelyes első feléről már írtam egyszer. Azóta eltelt jó pár hét és lement az évad többi része is, s ez a véleményem árnyalására sarkall, sőt arra, hogy megint billentyűzetet ragadjak. Most is csak a tovább mögött vannak a részletek, mert hátha valaki még nem látta. :)

Az évad második fele már nem gyenge, de még mindig erősen hullámzó. Néhol újra megcsillant az eredeti hangulat és minőség, de még mindig akadtak gyengélkedő részek. Bár mondhatnánk, hogy ez már az 5. évad és mit akarunk még mindig az eredetiséggel? Mostanra csak a bejártott sablon maradt és megszokásból nézzük minden héten az új epizódot. De szerencsére nem. A készítők is látták, hogy 5 év az nem kevés idő és változtatni kell. Minden évadban hoznak valami újat a sorozatba, hogy megőrizhessék az egyik legnépszerűbb sorozat címet és fenntartsák az érdeklődést.

Sajnos ebben az évadban a nagy újítás nem jött be annyira. Elején nagyon előtérbe tolták a szereplőket, később ezen szerencsére változtattak. Visszatértek egy még elfogadható állapothoz és az aktuális eset nagyobb szerephez jutott. Az évad vége féle, főleg az utolsó 2-3 részben megint elővették a szereplők magánéletét. Főleg House volt most fókuszban. Nagyon érezhető volt, hogy a nagy finálét készítik elő, s ezzel együtt már a 6. évadot. Kellett valami, ami miatt majd szeptemberben megint leülnek az emberek a képernyő elé, sőt még az ismétléseket is visszanézik néhanapján.

Ügyesen vezették fel az utolsó részek összefüggő történetét, s a végén egy olyan csavarral zárták le, amitől dobtam egy hátast, pedig a székem támlája meglehetősen magas. Kivételesen jól fűzték egybe az aktuális esetet a háttérben húzódó hosszabb történeti szállal és House problémáival. Az évadzáró rész forgatókönyve tényleg dicséretet érdemel.

Az előzőekből már gondolom kitalálható, hogy House az, akinek megkérdőjeleződött a helyzete így az évad végére. A nézőt majdnem teljes bizonytalanságban hagyják a sorsát illetően. Azért mondom, hogy majdnem, mert tudjuk, hogy a címszereplő nélkül nincs értelme a sorozatnak. Sőt azt is sejthetjük, hogy az öt éve – nagyjából – változatlan House-nak most már tényleg lépnie kell, nem lehet, hogy mindig ugyan olyan.

Nemcsak a vége volt merész ennek az évadnak, de közben is történtek érdekes dolgok. Ott van például Kutner halála és annak körülményei. Nemcsak maga a tény, hogy évad közben egyszer csak eltüntették, de a módja is. Szokatlan és az a két rész, ami Kutner halálával foglalkozott szintén nagyon jó volt, annak ellenére, hogy megdöbbentő volt Kutner hiánya a csapatban.

A végére megint felkeltették az érdeklődésem, és a bizalmam is visszatért. Egy színvonalas House rész mindig biztos pontja volt a hétnek, s most úgy tűnik, hogy az is marad még egy darabig. A következő évad remélem fenn tudja tartani ezt a színvonalat és nem süllyed valami tömeg cuccá.

süti beállítások módosítása