Moonwalker

Finoman szólva is sz*rul indult a mai napom. Éppen hogy csak magamhoz tértem, még azt sem tudtam merre vagyok arccal, a konyhába betérve anyám így szólt:

-Fiam, meg lesz ma a hír a neten. Meghalt Michael Jackson.
-Az komoly. - hirtelen ennyi volt a hozzáfűznivalóm.

Ahogy a reggeli első kávé eljutott az agyamig, hirtelen fölfogtam a dolgot. Rögtön betámadtak az emlékek. 1996. szeptember 10-én egész Budapest lázban égett. Michael "The king of Pop" Jackson HIStory világturnéja a fővárosba érkezett. Emlékszem, akkor egy esti iskolás osztálytársamtól kértem kölcsön 5000 ft-ot, azzal a feltétellel, hogy hatot adok vissza. De úgy éreztem akkor, mindenképpen ott kell lennem a koncerten. Abban az időben ötezer forint, elég nagy pénz volt de nekem nem számított. Nem ecsetelném a koncertet, a látvány a hang, úgy en bloc minden magáért beszélt. Felejthetetlen, megismételhetetlen élmény volt számomra.

MJ azok közé a művészek közé tartozik, akik a legjobban megosztották a világ közvéleményét személyéről. Én, azok táborát gyarapítom, akik soha nem adtak a pletykákra, a bulvár sajtó koholmányaira, egyszerűen a zenészt láttam és azon belül próbáltam felfedezni az embert, ami ugye Michael esetében egy elég kemény dió. Eléggé elszomorít, hogy rövid időn belül már a második megemlékezést kell írnom, de úgy érzem ennyivel tartozom. Elővettem a polcról a Moonwalkert, én ezzel a néhány sorral szeretném leróni tiszteletemet a meg nem értett zseninek, aki inkább a pop kis hercege volt, mint királya.

Viszonylag elég nehéz egy kifejezett történetmenetet felvázolni a film kapcsán. Az egész mozi olyan, mint egy nagyon hosszú videoklip. Azt nem is nagyon kell fejtegetnem, hogy a teljes story Michael Jackson köré épül, mintegy emlékművet állít már életében a zenésznek. Jellemezhetném úgy is ezt a vizuális őrületet, mint utazást Michael Jackson lelke és koponyája körül. Hogy ne csak egy értelmetlen zenei kavalkádnak tűnjön, a készítők igyekeztek valamilyen történet köré kovácsolni Jacko életművét. A film zenei magját a világszerte több millió példányos eladást produkáló Bad című album dalai teszik ki. Rögtön kezdésként egy gigantikus koncert élményt kapunk. Szól a Man in the mirror, a hisztérikus rajongók sorban ájulnak el, közben ismert politikusok, mint Gandhi, Martin Luther King, JFK, képei pörögnek a szemünk előtt. A világ változása az ember önpusztítása, mint a csernobili képek és az atombomba gombafelhője villan fel, elgondolkodásra késztetve.

Váltás. Egy montázs keretében vélemények, hírek, pletykák és ereklyék. Ezt, mintegy átúsztatva rövid "megemlékezés" a családi zenekarról a Jackson 5-ról. Takk-takk-takk, vágásról-vágásra elérkezik a képzeletbeli utazása szólókarrier emlékezetes állomásaira, a Beat it, a Thriller, és a Billie Jean egy-egy részlete. A hab a tortán a "szent ügy" a We are the world, ami sok millió dollárt hozott az afrikai éhező gyerekek megsegítésére. Ezen a ponton érkezik el a film, a már fentebb említett Bad albumhoz. A címadó dal "kölyök klubbos" változatát láthatjuk, Michael megszemélyesítője Brandon Quintin Adams (Zeke "Baby Bad" Michael). Ügyesek a srácok, egy az egyben visszaadják a "felnőtt verzió" hangulatát.

Váltás. A következő kockákon már egy Hollywoodi stúdió kulisszái között találjuk magunkat. MJ-t letámadják a rajongók, aki nyúlnak(?) öltözve menekül, az "eszkép" hangulatát megadja a Speed demon című szám. A trackek között a következő a Leave me alone, ami Michael üzenete a szenzációhajhász újságíróknak. 

Ez az a pont, amikor is a film konkrét története elkezdődik. Michael "kis barátaival" Seannal (Sean Lennon), Zeke-kel (Brandon Quintin Adams), és Kellie-vel (Kellie Parker) felfedezik Mr. Big (Joe Pesci), a világuralomra törő drogdíler rejtekhelyét, és tudomást szereznek gonosz tervéről. Michael, mint pozitív hős ezt nem hagyja annyiban, felveszi a harcot a gonosz Biggel és őrületes kalandok, városi üldözések során, a jó győzedelmeskedik és a gonosz elnyeri méltó büntetését.

Tipikus mesével állunk szemben, de a megvalósítás mikéntje adja meg a különös ízét a dolognak. MJ ha kell autóvá változik, barátai megsegítésére átalakul a Tranformers generáció egy tagjává. De valljuk be, az egész nem érne egy fabatkát sem a klasszikus Michael Jackson slágerek nélkül. A Moonwalker egyik, ha nem a legnagyszerűbb jelentet a Club 30's klubban játszódik. Zene és koreográfia szempontjából itt csúcsosodik ki az egész film. A Smooth Criminal taktusai alatt minden játszik, láthatjuk a híres moonwalk tánclépéseket szinte forr a levegő a klubban. Egyszerűen k*rva jó. Libabőrös lesz tőle az ember.

Szomorú szívvel kell mondanom, hogy ez már a múlt. 2009. június 25-én Los Angeles-i idő szerint 2 óra 26 perckor 42 perces életmentés után a pop királya, Michael Jackson elhunyt. RIP Michael!

süti beállítások módosítása