Zack és Miri pornót forgat (Zack and Miri Make a Porno)

"Mocskos szájú, eszelős, polgárpukkasztó mozi, mire megutálnád már szereted"
(dmi, Filmdzsungel)

Különböző dolgokra, húzzuk rá jogosan vagy jogtalanul az "univerzum" jelzőt. A Filmdzsungel hasábjain találkozhatott már az olvasó, Star Wars univerzummal, Mátrix univerzummal, Terminátor univerzummal. A sort most bővíteném egy újabb jelenséggel, a Kevin Smith univerzummal.

Úgy gondolom, Kevin Smith nevét nem szükséges bemutatnom. Minden kellő elborultsággal rendelkező, és az extrém, nem igazán hétköznapi szituációkat és humort kedvelők körében méltán népszerű az úriember. A Shop Stop című film anno elindított egy folyamatot, egy olyan hullám indult úttörő útjára, ami jelentős változást hozott a vígjátékok világában. A jól megszokott klisék után, egy sokkal merészebb, szabadszájúbb stílus alakult ki. Elgondolkodtató a helyzet pikantériája. A hétköznapi életben az emberek jelentős százaléka használja a szlenget, vagy éppenséggel trágár szavakat a mindennapi kommunikációban. Sajnos, már észre sem vesszük annyira beépül a napi szóhasználatba. Ellentétben ha egy filmben halljuk, kissé megborzongat, idegenkedünk tőle. Érdekes, nem? A Kevin Smith univerzumban teljesen elfogadott ez a beszéd stílus.

A történet akár lehetne a válság története is. Zack (Seth Rogen) és Miri (Elizabeth Banks) már ezer meg egy éve ismerik egymást. Együtt laknak, a legjobb barátok. De ki gondolná, hogy a nagy büdös Amerikában is lehet nehéz az élet. Anyagi gondjaik annyira elhatalmasodnak felettük, hogy már lakásukban se víz, se villany, se semmi. Ínséges időkben születnek a legnagyobb ötletek, a két kedves embernél is kipattan az isteni szikra. Olyan dolgot kell csinálni amivel sok pénzt lehet keresni és az emberek szeretik.  Mi sem egyszerűbb: forgassunk pornót, azt mindenki szereti! Ezután beindul a szereplő válogatás, a helyszín keresése. Kisebb nagyobb problémák leküzdése után, elkezd alakulni a film, és szereplőink agyában is megfordul a kérdés: Talán nem "csak" barátok ők ketten?

Nos, hogy miért is az univerzum jelző? A filmben minden olyan jelenség, utalás vagy szereplő tiszteletét teszi, ami Néma Bob fejéből valaha is kipattant. Gondolok itt a Star Wars című klasszikus pornó változatának ötletére. Lester szerepében azt a Jason Mewest láthatjuk, aki mint Jay, a szivacsagyú díler írta be magát az "idióta, mégis pacsiznál vele" típusú karakterek közé. A sort még lehetne folytatni...

A XXI. század új és új színészeket, tehetségeket termelt és termel ki manapság is. Tisztelet az "öregeknek", de helyet kér az új nemzedék is. Jack Black és Kevin James után Seth Rogen is beállt a sorba. Rogen remek iskolapéldája annak a ténynek, hogy ha nem vagy az a kifejezett férfi szépség, még akkor is esélyed van a népszerűségre a szórakoztatásra. 

Az első pillanattól kezdve magával ragad a film. Hamar megszokja a néző a káromkodásokkal tarkított párbeszédeket, egy idő után már fel sem tűnik. Mégis akinek esetleg derogál a folyamatos vulgáris kifejezések áradata, a végén ez az embertípus is megkapja amire várt. Az a fajta romantikus végkifejlet és egymásra találás, amit az alkotók a végére össze hoztak, már-már a "csöpögős" kategóriát súrolja. Fogyassza midenki egészséggel!

süti beállítások módosítása