Amikor House a páciens

House M.D. évadnyitó – 6x01-02

Ha jól meggondolom, ez már a sokadik bejegyzés, amit a Dr. House-nak szentelek. Talán többet is szerepel, mint ajánlatos lenne? Sorozatok szempontjából ez az egyetlen, ami állandónak mondható és tényleg heti rendszerességgel leültet a képernyő elé (télen ugye, nyáron van Entourage :))

Az évadnyitó dupla részről nem kell sokat írni: egyszerűen nagyszerű lett. Talán az egyik legjobb dupla sorozatrész, amit valaha láttam. Nincs az az érzés, hogy ez csak egy 90 percre felhizlalt 45 perces epizód lenne. Tényleg másfél órára elegendő tartalék volt benne, már-már azt mondanám, hogy önmagában is megállná a helyét. Lehet önálló filmként is tekinteni és nem csak a sorozat részeként, s néha hajlamos vagyok így is tenni.

Amit fontos kiemelni, az a zene. Fantasztikus soundtracket dobtak össze hozzá. A nyitó képsor és a Radioheadtől a No Surprises tökéletes elegyet alkot. Az egész filmre (hívjuk így, mert megérdemli) igaz, hogy melankolikus, de ez az első 3 percben sokkal jobban kijön. Tényleg nagyon erős felütés ez, és ezzel megalapozza a hangulatot, de a néző hozzáállását is a dologhoz. Egyből szívesebben vágunk neki ennek a maratoni résznek.

Kivételesen House kerül górcső alá, ahelyett, hogy ő analizálna valakit. És bár pont azért szeretjük, mert ilyen kibírhatatlan a jelleme és mindent racionálisan próbál megközelíteni, itt pont hogy az emberi oldalát villantják meg kicsit. Azért nem maradunk teljesen House nélkül, mert kapunk néhány nagyon House-os megszólalást, és rendesen porba aláz néhány embert. Sőt (saját magán kívül) még egy beteget is megment, most épp nem a haláltól, de ez a szempontunkból mindegy is.

A lényeg, hogy a már az 5. évadban érlelődő változás most tényleg élért minket. Még nem látni a következményeit, sőt még a végét sem, de így első ránézésre sikerült úgy változtatni, hogy ne romboljanak le mindent, amit eddig felépítettek. Én bizakodva várom a következő részt, amikor remélhetőleg megint egy érdekes eset kerül az asztalra.

Lenne még mit írni, mert ez a két rész nem szimplán jó volt, hanem elgondolkodtató is. House jellemén és sorsán keresztül érdekes kérdéseket feszegetett ez a másfél óra, de inkább azt mondom, hogy mindenki fedezze fel saját maga. Érdemes meggyorsítani az 5. évad ledarálását (ha még nem tettük meg) és beleugrani a 6. évadba.

süti beállítások módosítása