Arthur és a villangók (Arthur et les Minimoys)

Egy rejtett világ a mi világunkon belül? Apró lények a maguk saját életét élik és csak kevés kiválasztott tudhat a létezésükről? Ugye nem hangzik ismeretlenül? Arthur és a villangók is pont egy ilyen film, amit már láthattunk párszor, de ennek ellenére mikor felállunk a kényelmes fotelből mégsem érezzük kidobott időnek.

Athur nagymamájával él egy farmon. Szülei a jobb megélhetés reményében a nagyvárosba mentek, nagyapja pedig eltűnt évekkel ezelőtt, mikor az afrikai utazásai során kapott rubintok után indult. A házukat 2 napon belül a földdel teszik egyenlővé, és csak Arthur mentheti meg a családi fészket. Alá kell szállnia a villangók világába, megtalálni a rubintot, de közben még a villangókat is meg kell mentenie a gonosz Maltazártól.

Ez egy butuska gyerekmese, ahol keverik az animációt az élőszereplős filmmel. Ez ugyan nem forradalmi ötlet, de legalább kitűnik a tömegből és a megvalósítás is egészen kellemes. A grafika néhol esetlen, de általában jól kivitelezett, erre nem lehet panaszunk.

A tartalom néhol kicsit sikamlós gyerekmese létére. Igazából, ha nem lenne ennyire meseszerű és nem éreznénk, hogy majdnem egészében a nagyon fiatal korosztály számra készült, akkor nem tudnánk belekötni. Lehet, csak én túlzom el, és helyénvalóak az itt-ott elejtett utalások, de ez nem változtat azon, hogy egy gyerekmese legyen az, amit elvárunk tőle. Legyen aranyos, legyen benne egy kis tanító szándék, de legfőképpen kímélje meg a kicsiket a világ mocskától (lesz még idejük megtapasztalni).

A nagyi szerepében Mia Farrow, akit olyan jól sminkeltek az elején, hogy nem akartam elhinni, hogy már 60 felett van. A kis Arthurt Freddie Highmore kelti életre, akit már láthattunk pár filmben (The Spiderwick Chronicles, August Rush). Most is kellően természetesen játszott, hogy ne fanyalogjunk. Bár az is igaz, hogy a játékidő legalább felében csak a hangját kölcsönözte animált karakterének. Még említésre méltó, hogy Selenia hercegnőnek Madonna kölcsönözte a hangját. Számomra ez csak a stáblistából derült ki – valahogy nem hasonlít Madonna hangja ahhoz, amit a dalokban hallunk…

Végül is kellemes szórakozás Arthur kalandozása a villangókkal, így egy egyszeri próbát megér, ha kitörni kíván belőlünk a belső gyerek. Valamikor december tájékán jön a folytatás is, mikor Maltazar bosszút fog próbál állni hőseinken.

Arthur et les Minimoys
színes amerikai-francia animációs film, 100 perc, 2006
r: Luc Besson

süti beállítások módosítása