Hogyan éltem túl a világvégét

Vetítik: Kedd, Duna 21:30

A kortárs román filmgyártás köröket ver ránk – nincs ezen mit szépíteni. Az utóbbi években egymás után szállingóznak a súlyos drámák, amik arról a bizonyos káeurópai életről szólnak, amit mi is élünk nap, mint nap.

A Hogyan éltem túl a világvégét '89-ben játszódik, a Ceauşescu-éra legvégén. A főszerepben Eva, egy gimnazista lány van. Az ő életét követhetjük néhány hónapon keresztül egészen a forradalomig és Ceauşescu bukásáig.

Eva ragaszkodik a saját véleményéhez és nézeteihez, még akkor is mikor tudja, hogy ez akár veszélyes is lehet. Az elveihez való ragaszkodás juttatja oda, hogy eltanácsolják a gimnáziumból, és egy szakiskolába küldjék. Ott ismerkedi meg Andrei-jel, akivel közösen tervezik, hogyan kezdjenek új életet egy jobb világban.

Catalin Mitulescu rendező egy olyan korrajzot tesz le elénk, ami mentes mindenféle politikai állásfoglalástól. Egy gimnazista lány szemén keresztül látjuk ezeket a nem éppen könnyű napokat. Bepillanthatunk egy átlagos család hétköznapjaiba, a mindennapos nyilvánvaló igazságtalanságba, a félelembe, amiben éltek akkoriban.

A félelem furcsa dolgokra készteti az embereket. Ennél már csak a hatalom az, ami veszélyesebb. Itt is feltűnik a helyi erő, egy rendőr szerepében, akit nem tisztelnek csak félnek, és ez valamiféle morbid, abszurd tiszteletként jelentkezik. De ez mintha nem is számítana neki, mert így is eltünteti azt aki, nem az elvárásoknak megfelelően viselkedik (kimondva nincs ugyan, de nyilvánvaló).

Eva és öccse hétköznapjai között elvesznek ezek a súlyos dolgok. Nem ezekre koncentrál a film. Ezek csak úgy vannak, mint ahogy a Duna széles és folyik. Apróságok, csak egy-egy villanás, de súlyos témák jelennek meg.

A Hogyan éltem túl a világvégét nem könnyű film. Nem volt olyan rég és nem történt olyan messze. Visszafogott stílusban mesél egy zavaros időszakról. Ha nem karácsonyi családi filmes mulatságra vágyunk, akkor jó választás lehet. 8/10.

Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii
színes, feliratos, román-francia filmdráma, 101 perc, 2006
r: Catalin Mitulescu

süti beállítások módosítása