Szökőhév

A romantikus komédiákat sokat gyalázzák a sablonosságuk és ötlettelenségük miatt. Igaz, ami igaz, megújulni nem képes. Mindig ugyanaz a formula, csak a helyszín és az arcok változnak, de ettől függetlenül néha mégis felcsillan a reménysugár, hogy igenis lehetséges még érdekes és újszerű romantikus filmet csinálni. No, ez nem az a film.

A Szökőhév (micsoda borzasztó magyar cím?!) sablonok egymásra pakolása. A jól bevált struktúrán mit sem változtat. Meglátja, utálja, megszereti, elveszti, visszaszerzi, örömbódottá. Tipikusan az a kategória, amit már láttunk, mielőtt valójába elkezdtük volna nézni a filmet.

Akkor mégis miért vettem elő? Azért, mert amikor az ember agyilag egy zokni szintjére süllyed már, mert kihasználta az összes kapacitását, akkor jól esik egy agyatlan, rózsaszín, vicces-romantikus maszlagot nézni.

Egészen meglepett a film, mert tucatdarab létére egészen vicces és szerethető. Írország nagyon zöld, még mindig és még mindig csodálatos. Az operatőrnek erőlködnie sem kellett és máris megvett kilóra. A poénok általában ülnek, annak ellenére, hogy nincs sok fantázia bennük. Ügyetlenségre, előítéletekre és kínos helyzetekre épít legfőképp, de sokszor mégis betalál. Az egészet még egy kellemes soundtrackkel is megfejelték, hogy teljes legyen az élmény.

Amy Adamsnek jól ez a szerep. Partnere Matthew Goode, akit nem látunk sokat mostanság. Valójában a Watchmen óta nem is tűnt fel. Néhány kínos pillanattól eltekintve, mindketten jól játszanak, bár a szerepeik nem követelnek hatalmas színészi kvalitást.

Egyszerű tucatfilm, de most mégis nagyon bejött. Lehet csak a filmhez körítésként fogyasztott sör az oka, vagy lehet, hogy mostanság ennyire elhasznált vagyok agyilag. Végül is mindegy. Szerzett másfél óra vigyorgást és jókedvet, ennyi pedig bőven elég egy ilyen film esetében. Tudom ajánlani ezt a filmet, ha éppen ti is valami könnyed gondolkodásmentes kikapcsolódásra vágytok. Ez persze még nem változtat azon, hogy a film csak 6/10, de nagyon szórakoztató 6/10. 

Leap Year
színes, amerikai romantikus vígjáték, 100 perc, 2010
r: Anand Tucker

süti beállítások módosítása