Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1

Mom Park, 1-es terem. Teltház. Már az eszemet sem tudom mikor voltam utoljára teltházas vetítésen. Lehet, az is valami blockbuster volt, mint ez is. Irdatlan mennyiságű reklám és filmelőzetes után (volt TRON Legacy is :)), végre megérkezik az utolsó korhatármegjelölés a film előtt. Vékony sárga karika, benne egy hatalmas 12-es. Én pedig csak pislogok – tényleg jól látom?

Nincs sok értelme ezeknek a színes karikáknak, de ha már kiteszik, legalább megfelelőt tegyenek. Az első két rész még bőven családi szórakozás volt, de mostanra ezen jóval túlhaladt a széria.  Ahogy a könyvek is lassan, de biztosan mozdultak a gyerekmesétől az ifjúsági fantasy regény kategóriába, úgy a filmek is követték ezt a tendenciát. Az én korosztályomnak ez pont megfelelő volt, mert együtt nőttünk fel Harry-vel. Így a besötétedés nem volt megrázó, vagy urambocsá személyiségformáló. Jó volt az adagolás. Viszont ez csak ránk igaz. A széria nem veszített szinte semmit a népszerűségéből, és mesekönyvnek van titulálva. Talán egy 10 éves kisgyereknek még korai a 7. részt moziban nézni...

Ne kalandozzunk a könyvek felé. Maradjunk csak a filmnél. Erre a filmre a 16os korhatár – szigorúan betartva – lenne az ideális. Bőven kimeríti a nyugalom megzavarására alkalmas képsorok fogalmát. Volt néhányszor, hogy tudtuk, hogy a kígyó most fog beleugrani a kamerába, de még is felszisszentünk mi is.

Viszont örömmel konstatláltam, hogy a főszereplő trió végre felnőtt a feladathoz. Persze nem egyenként, de mint csapat elég jól működnek. Rupert Grint számára ez talán még csak a kezdet, de a többieket hamar elfelejtik majd. Watson kisasszony felcseperedett a szemünk előtt. Még csak alig volt, hogy az első részben okoskodott, aztán mostmár egészen nőnek néz ki (ha épp jól van tálalva).

Ahogy az eddigi részekben is a felnőtt szereplőgárda egyszerűen alázza a fiatalokat. Csak egy-egy villanásnyi időt kapnak ebben a részben és Harry-ék kénytelenek elvinni a filmet a hátukon (ami sikerül is legtöbbször). Viszont ha van lehetőségük, akkor odateszik magukat. Nem mondanám, hogy ők mentik meg a filmet, mert akkor hazudnék, de mindenképpen emelik a színvonalat.

Ez a két részre bontás anyagilag mindenképpen megéri, de így a rajongóknak is tudnak kedvezni. Most aztán tényleg nem maradt ki semmi. Minden jelenet benne van. És ami a könyvben működött, vagyis, hogy küzdenek az unalommal és gondolkodnak naphosszat – nos ez képi megjelenítésben kényelmetlenül sok üresjáratot eredményezett. Szépek azok a képek, ahol valamelyik a háromból magában ül egy sziklán mögötte egy tó és a horizont. Közben csontig hatoló hideg van és a hó is szállingózik. Ebbe tényleg nehéz belekötni, csak 25-ször már picit soknak érzem.

Bár kicsit fáj, hogy ketté vágták a filmet, de azt legalább megfelelő helyen tették. Így az első rész egészen kerek és lezárt. Most, hogy már a könyv eseménytelen részén is túlvagyunk, a befejező résztől azt várjuk, hogy zúzzon. Ne legyen lazítás, ne legyenek üresjáratok, hanem minden percben történjen valami. Rohanjanak, átkokat szórjanak és a végén a csata ne csak egy elkent valami legyen, hanem legyen súlya. Mégis csak egy hét részes, 10 évet felölelő széria lezárásáról lesz szó. Remélem nem pazarolják el, holmi románcra Hermione és Ron között.

Az első rész egy tisztességes felvezetés. Rendesen össze van rakva. A zene hibátlan. A képek kellően sötétek, a hangulat borús. És itt meg kell említeni, hogy sokkal jobban eltalált, mint mondjuk a 6. részben, ahol szétesett az egész 2 perc után. A színészek teszik a dolgukat. A Halál ereklyéi első része jól sikerült. Egy gyenge 8/10-et már megüt. Remélem a lezárás azért ennél nagyobbat fog szólni. Mostmár nagyok az elvárások.

süti beállítások módosítása