Tolvajok városa (The Town)

Már kifele haladunk a karácsonyi mizériából. Lassan a mesterségesen felfújt hangulatbuborék is leereszt. Karácsony utolsó napján már túl vagyunk a nagy kajálásokon és a családlátogatáson. Ezért is ajánlok most egy picit komolyabb filmet, ami már nem a szeretet és a mézeskalács bűvöletében született.

A Tolvajok városa Ben Affleck második egész estés rendezése. Komor, néhol igen szomorú, de minden percében valós. A történet Charlestownban, Boston egyik kerületében játszódik. Charlestownban a fegyveres rablás családi üzlet – apáról fiúra száll. Doug MacRay és bandája kiterveli és végrehajtja a rablásokat, de néha még a legjobban felépített tervbe is csúszhat hiba. És csúszik is.

Ben Affleck jól teremti meg a feszültséget, mind színészként, mind rendezőként. Kellemes filmet pakol le elénk. Nem egy könnyed esti szórakozás, de az élet sem csak mosoly és kacagás. Sötét jelent fest le és egy olyan életet, amiből kilépni nem egyszerű. Nem olyan, mint egy irodai munka, ahol ha megunod és van elég bátorságod lépni, akkor van is rá lehetőséged. Itt nem ilyen egyszerű és naiv barátunk, Doug MacRay kénytelen ezt saját bőrén megtapasztalni.

A Tolvajok városa még itt-ott megy moziban, de jól kell időzíteni, hogy el tudjuk kapni. Viszont én azt mondom, hogy érdemes. Akinek már elege van a hurráoptimista karácsonyi filmáradatból, annak érdemes átgondolni. Ben Affleck rendezőként még sokra viheti. Meg merem kockáztatni, hogy talán jobb a kamera mögött, mint előtt. Egyszóval a Tolvajok városa megérdemli a figyelmet.

süti beállítások módosítása