The Kids Are All Right

Mióta 10 szereplősre növelték az Oscar legjobb film kategóriáját, csak azt érték el, hogy megduplázódott az olyan filmek száma a kategóriában, ami csak azért van ott, hogy feltöltse az üres helyeket. Olyan filmek ezek, amik ugyan nem rosszak, de miután befejezzük őket felmerül a kérdés, hogy mit is keresnek itt egyáltalán.

A The Kids Are All Right esetében is ugyanez a helyzet. Egy kellemes szombat esti vicces-drámás filmmel van dolgunk, de hatalmas a szakadék közte és az esélyesebb filmek között. Valójában nem is értem, hogy miért volt szükséges felemelni a jelöltek számát. Így csak a vesztett a presztízséből az, ha valamelyik film Oscar jelölt (nem mintha eddig is túl sokat jelentett volna).

A családi drámás alapsablont kicsit feldobták egy lezbi párral és az ő furcsa spermadonoros történetükkel. Ez jó kiindulási alap lenne, hogy új problémákat boncolgassanak, vagy a szokásosaknak adjanak új kontextust. Sajnos ez mind elmarad, mert az alapfelálláson kívül minden a nagy könyv szerint történik.

Ez persze még nem jelentene nagy gondod, csak túl sok problémához akartak hozzányúlni a készítők. Párkapcsolati, gyereknevelési, coming-of-age, önmegismerés és még sorolhatnám. Ez nem fér bele 90 percbe úgy, ha tényleg körbe akarjuk járni a témát, és nem csak karcolgatni a felszínét. Itt látszik, hogy megpróbáltak a dolgok mélyére ásni, de a túl sok téma szétszórja a figyelmet. Mind a nézőét, mind a rendezőét. Feleslegesen sok réteget próbál lefedni, és ez bizony mindig bukásra van ítélve.

A témák kibontásának felszínességét ellensúlyozza a humor, ami meglepően szellemesre sikeredett. Néha a helyzetkomikum eszközeit, néha sziporkázó párbeszédeket hív segítségül, hogy mosolyra görbítse a szánk. Annak ellenére, hogy inkább akarna dráma lenni, sokkal jobban áll neki a vígjáték. Pont az ellenkező irányba akar menni, mint amerre a sodrás viszi, és így gyengítik egymást a vicces és drámás részek. Kicsit olyan, mintha a rendező kezéből kicsúszott volna az irányítás és a film magát rendezte volna. Csak közben a rendező minden eszközt bevetett, hogy visszaszerezze az irányítást. Ennek lett az eredménye ez a felemásság, ami a filmet jellemzi.

Az, hogy a The Kids Are All Right nem találta meg az ösvényt és inkább a susnyásban gázol végig, nem segít sokat. A film élvezhető, lehet rajta mosolyogni, de egyszerűen képtelen vagyok megérteni, hogy mit keres az Oscar jelölt filmek között. Kellemes esti szórakozás, de csak egyszeri élmény. Már majdnem 8, de még mindig csak 7/10-et kap.  

süti beállítások módosítása