Forráskód (Source Code)

Mit csinálnál, ha 8 perc lenne a világ? Ez is ott van a kérdések között, amit fel szeretne tenni a Forráskód, csak sajnos elveszik az értelmetlen részletek között. Duncan Jones filmje sokkal többet ígér, mint amit szállítani tud. Tele van a logikának ellentmondó magyarázatokkal, pedig nagyon realisztikus akar lenni.

Fel akar tenni egy csomó kérdést. Pontosítok. Fel akar tenni egy csomó értelmes és érdemes kérdést. Ehelyett csak baromságok jönnek szembe. A film után szinte csak a logikátlanságokat soroltuk végeláthatatlanul. Nagy kár, amikor egy érdekes kezdeményezés ennyire elcsúszik. A Forráskód bizony nem kicsit csúszott el. Hatalmas zakózásról van itt szó.

Maga a film így sem annyira rossz, de egy kiváló darab lehetett volna, így viszont be kell érnie egy éppen közepessel. Pedig Jake Gyllenhaal és Michelle Monaghan odateszi magát, ahogy Vera Farmiga is hozzátesz egy-két kellemes pillanatot.

A rendező egészen jól teremt feszültséget a semmiből. Egy vonaton vagyunk. 8 percünk van a bomba robbanásáig, amit nem tudunk megakadályozni, mert ezt sulykolják belénk a kintiek. A múltat ugye nem lehet megváltoztatni. Tehát akár halál nyugalommal is kivárhatnánk azt a 8 percet, míg a bomba felrobban, majd kezdődhetne elölről a móka. Duncan Jonesnak ebbe mégis sikerül valami izgalmat és mozgalmasságot csempésznie. Csak azok a fránya filozofikus kérdések ne lennének.

A Forráskód sokat ígér, és keveset szállít, pedig szinte minden adott volt, hogy ez ne így legyen. 6/10.

süti beállítások módosítása