Suszter, szabó, baka, kém

A nyitójelenetben a kamera csigalassússággal mászik fel Kontroll arcára. Feszülten várjuk, hogy mi lesz. A szereplők lassan beszélnek, talán már túl lassan. A percek csak vánszorognak, szinte egyhelyben áll az idő. Ez a felütés nagyszerű, megteremt egy kezdő feszültséget. Kár, hogy későbbiekben ez inkább unalomba fordul át.

A történet elsőre talán csavarosnak tűnhet, de inkább azt mondanám, hogy egy durva kasztráláson esett át. A film tempója nagyon lassú. Apránként bomlik ki a történet, és a végére elveszti az érdekességét, hogy ki az áruló és ki nem. Számomra a végtelenül lassú előremozdulás egy idő után érdektelenné tette a cselekményt. Ráadásul a szereplők motivációit végig sötétben tartja. A karaktereket már készen kapjuk. Nincs jellemfejlődés, nincsenek mozgatórugók.

Két órát úgy ültem végig, hogy közben megállt az idő és itt most kivételesen nem jó értelemben mondom ezt. Mindig azt vártam, hogy történjen már valami. Mint mikor egy jó számban lassan felépítik a feszültséget, majd kegyetlenül lecsapnak a hallgatóra valami pörgős résszel, ami feloldja a világban keletkező disszonanciát. Itt ez nem történt meg. Nem került feloldásra a feszültés, így a néző sem tudott lazítani egy picit sem. Ez és a lassan mozgó történet felőrölte a nézőt és a végére csak zombiként figyeltem a vásznat.

A színészek igazodtak a történet lassúságához. Lassan mozogtak, lassan beszéltek és hosszú hatásszüneteket tartottak. Élvezettel figyeltem, ahogy egyre erősödik a játékuk által keltett hatás. Ez az egyik legjobb része a filmnek. Gary Oldman tündököl a főszerepben. A mindig nagyszerű alakítást nyújtó Colin Firth most sem okoz csalódást.

A másik dolog, ami nagyon tetszett azok a díszletek voltak. Ontották magukból a kor hangulatát. A hidegháború keltette bizonytalanságot, hogy sosem tudhatod ki kinek dolgozik. Ki a barát és ki az ellenség. A fogalmak összemosódnak.

A Suszter, szabó, baka, kém furcsa film. A történet unalomba fulladt, de körítés kiemeli a tömegből. Bár lehet, hogy ez a vélemény amit ide firkantottam nem túl pozitív, én mindenkit bátorítok a moziban való megtekintésre. 6/10.

Bemutató: 2012. január 26.

süti beállítások módosítása