The Man From Earth

Már sok ideje húzom ennek a filmek a megtekintését. Tudtam, hogy elgondolkodtató lesz, már így ültem neki. És pont ezért halogattam ezt a filmet. Néha az embernek nincs kedve gondolkodni egy filmen, csak leül és bambul ki a fejéből. Élvezi a látványt, a történetet és nevet a poénokon vagy borzong a zombiktól. Másrészről, néha kellenek az olyan, kicsit elvontabb filmek, mint ez is. Amikor a mondottakat még egyszer meg kell rágni, hogy megértsük a lényeget.

John Oldman professzor költözni készül. Észrevétlenül, csendben akart távozni, de a kollégái rendeztek neki egy búcsúpartit. Eleinte csak arról faggaták, hogy miért akar elmenni. Erre nem tudott anélkül felelni, hogy feltárja a nagy titkát. És most először életében elmodta a kollégáinak, hogy ki is ő valójában. Hogy már 14000 éve járja a világot, folyton tanul, de mindig tovább áll, soha nem állapodik meg egy helyen se.

Többet nem mondanék a történetről, mert már így is túl sokat árultam el. Az egész film egy helyszínen játszódik és ennek a 8 embernek a beszélgetését mutatja be. A film nagyszerűsége a dialógusokban rejlik. A zene, a rendezés szinte elhanyagolható. Bár ez a film nem is igényel egy rendezőzsenit, de voltak jelenetek amiket sokkal jobban is meg lehetett volna oldani. Amikor ténylegesen történt valami, azt eléggé esetlenül oldotta meg a rendező. A színészek játéka pont jó ehhez a filmhez. Meggyőzően adják az egyetemi professzort és azt a vívódást, hogy elhiszik vagy nem John történetét. Külön öröm volt számomra látni John Billingsley, aki a Star Trek: Enterprsie-ban játszotta Dr. Phloxt.

Ez egy vérbeli scifi, mégha nem is tűnik annak. Bár nincsenek benne látványos űrcsaták, meg kis zöld földönkívüliek, de nem is ez tesz naggyá egy scifit. A belbecs sokkal fontosabb és ez itt meg is van. Ezt a filmet csak olyanoknak ajánlom, akikben van egy kis hajlam a filozofálásra és képes végigülni másfél órát úgy, hogy csak beszélgetnek a szereplők. Kicsit rövid, a végére teljesen belefeledkeztem a történetbe. Elhallgattam volna még egy darabig. A vallásról elég érdekes módon beszél, ha népszerűbb lenne, az egyház már biztos felemelte volna a hangját ellene.

 

 


Értékelés:

 

Ez az a fajta film, amikor pusztán ötletből lehet jót csinálni. Kis költségvetés mellett is sikerült valami maradandót létrehozni. Negatívum az, hogy kicsit rövid és a rendezés néhol esetlen. 7/10

süti beállítások módosítása