Sky High

Egy film, amit klisék és lopások halmazaként le lehet írni. A tudományos-fantasztikus oldalról szinte minden ötletet lopott, pl. X-men. Ezt nyakon öntötték egy gimis környezettel és annak minden kellékével. Zsákba macskát nem árulnak, mert szinte minden tudható előre, hála a klisék hatalmas tömegének. Még a párbeszédek is megjósolhatók, mert minden úgy megy, ahogy szokott.

A történet nem túl sok. Adott egy gimnázium, ahol a valamilyen képességgel rendelkező tanulók tanulhatnak. A mindenki által imádott és tisztelt szuperhős házaspár gyereke is itt kezd. Persze nem minden olyan, mint lennie kéne. Többet már nem írhatok, mert akkor a végkimenetelt is elárulnám.

Először a szereplőgárdát vizsgálnám meg közelebbről. Ahogy lenni szokott, itt is a tininek kikiáltott színészek már a 20-as éveikben járnak. Ez nem is szokott nagyobb gond lenni, mert általában a végzős osztályról szólnak az ilyenfajta filmek. Egy 18-19 éves fiatalok már nincsenek messze a 20-tól, így ezt a kis korkülönbséget elnézzük. De itt 14-15 évesekről van szó, és akárhonnan is próbálom nézni, egy huszonéves és egy tizenéves nem hasonlítható össze. Értem, hogy a kiskorúak foglalkoztatása nehézkes, de ezért vannak az ügyvédek. De ha ezeken mind túltesszük magunkat, akkor még mindig csodálhatnánk a huszonéves szép lánykákat, de itt csak tudjuk, hogy vannak, mert legtöbbször csak villannak a képernyőn. Ha a játékukat is értékelni kéne, akkor azt tudnám mondani, hogy hát így ott vannak. Viszont van nekünk egy Kurt Russelünk, az apa szerepében. Neki ez a szerep már a lecsúszás biztos jele.

A főgonosz egyáltalán nem gonosz. Még én is gonoszabb vagyok, pedig én csak néha teszek tréfás, ám kicsit sértő megjegyzéseket embertársaimra. A "nagy" terve, amivel majd a világot romlásba dönti valahol a nagyon szánalmas és az elmondhatatlanul szánalmas között leledzik, de közelebb a másodikhoz. A színésznőcske, aki alakítja bár aranyos, de ennél többet nem tud felmutatni. Átlátszó, de ezzel nincs egyedül, mert az egész film olyan.

Ha esetleg valami más szemszögből próbálnánk meg értelmezni és kerülőutakat keresnénk, akkor a paródia irányába lehet kitekinteni. Nem is műfaji, mint inkább társadalomkritika, de annak igen gyenge, erőltetett és bűzlik az izzadságtól. Többek között a nők egyenlősége (he or she játék sokszor előkerül), a középiskolákra jellemző klikkesedés (valóságalapja nem tudom van-e, de minden hasonló témájú filmben feltűnik) kerül terítékre.

Összességében a film gáz. Így van, nincs mit ezen szépíteni. Gyenge történet, gagyi poénok, még gagyibb színészi játék és persze a felejthetetlen főgonosz. 3/10, és csak nagyon bátrak, esetleg a műfaj fanatikus rajongói kockáztassák a megtekintést.

süti beállítások módosítása