Rocket Science

Megint egy független film. Junon felbuzdulva, gondoltam megnézek még egy-két független próbálkozást. Ellentétben a holliwoodi "szuperprodukciókkal" itt nem a látványon, meg a nagy neveken van a hangsúly, hanem a mélyebb tartalmon.  A cél, hogy a nézőt gondolkodásra bírják. Bár ez így túlzott általánosítás, független filmek között is van mindenféle.

Elismerem, hogy kellenek azok a hollywoodi filmek, amikor tobzódunk a látványban, mindehol robbanások meg CGI-s effektek. De emellett nagy szükség lenne, hogy az olyan filmek, mint a Rocket Science nagyobb nyilvánosságot kapjanak. Tényleg kényelmesebb csak leülni és butulni a TV előtt, nem gondolva a mögöttes tartalomra, mert nincs... Kellenek az elgondolkodtató filmek!

Visszatérve a filmhez, egy dadogó középiskolás srác - Hal - története ez, aki egy lány miatt belép az iskolai vitacsapatba. Mint, ahogy vitacsapat neve is mutatja, a beszédkészségre alapoz, ezért hősünk "kisebb" hártányból indul. Itt kell megemlíteni, hogy bemutatott vitaszövegek egyszerűen zseniálisak. Magyarországon a film nemhogy nem jelent meg, de még hallani sem lehetett róla. Ebből kifolyólag még magyar felirat sincs hozzá, angolt találni az interneten és érdemes is beszerezni a filmhez. A versenyzőknek a beszédükre 8 percük van és ez alatt megközelítőleg háromszor annyit mondanak el mint amennyit lehetséges egy átlagos ember számára. Szóval mire az ember felfogja, hogy mi is történik már 5 mondattal arrébb járunk. Nagyon kell figyelni és nem árt ha jártassak vagyunk az angol nyelvben. Külön ki kell emelni a film felvezető jelenetét. A film legjobb része. A narrálás, a párhuzam a helyszínek között, minden a helyén van.

A szerelmi szál mellett, ott van még a felnőtté válás rögös útja. Valahol ez a két szál egyenrangú, de mégis a szerelmi szál köré van építve a történet. A szeretet és a gyűlölet között nagyon vékony a határvonal, ezt eddig is tudtuk. Hal nem mindig tudja épp a határ melyik oldalán van. Ezt kell megtanulnia ahhoz, hogy megismerje önmagát és megtalálja a saját hangját és ne vágyjon arra a tökéletes hangra ami a szívéből szólna.

Előzetes


Értékelés:

Néhol már idegesítő a túlerőltetett dadogás. A vita közben a szereplők nem hadarnak, hanem egyszerűen csak iszonyatos sebességel beszélnek. Kicsit zavaró, hogy már olyan gyorsan, hogy nem lehet követni. Ilyenkor vissza lehet tekerni, de ezt hamar megunja az ember. És emellé még elő kell venni a legjobb angoltudásom, hogy megértsem, miről is van szó. Szóval ezek miatt csak 6/10.

süti beállítások módosítása