8 nő (8 femmes)

A kultúrális globalizáció teljesen bekebelezte Magyarországot. Ez abban is megnyilvánul, hogy a tévézési szokásainkat teljesen az amerikaiakéhoz igazítjuk. Hétvégén még esetleg van film a TV-ben, de többségében az is valami B kategóriás olcsó dararb. A filmek helyét átvették a sorozatok, és azokban is 2 reklám van már. De még van remény és vannak olyan csatornák, ahol az átlagnál nagyobb számban fordulnak elő igazi műremekek. Itt nem az HBO-ra gondolok, mert az egészen más eset.

Ahhoz, hogy jó filmet nézhessünk a tv-ben előtte a tv-műsor részletes tanulmányozása szükséges. Szerencsémre tegnap este sikerült megtalálnom a megfelelő filmet. Mostanában a Dunán meglepően sok jó filmet vetítenek. Érdemes rá odafigyelni.

Egy vidéki villában karácsonyi vacsorához gyűlik össze a család. Már csak a ház ura hiányzik. Mindenki azt hiszi alszik még, mert este sokáig dolgozott. De aztán mégiscsak benyitnak hozzá és megtalálják holtan az ágyában fekve, egy tőrrel a hátában. A házban 8 nő van, akik valamilyen módon mind közel álltak hozzá. A gyilkosnak köztük kell lennie, mert a házat nem hagyta és nem is hagyhatta el senki a nagy havazás miatt. A látszólagos családi idill hamar felbomlik, mikor kiderül, hogy mindenkinek van valami kis titka.

A film egy színházi darab adaptációja. És ez nagyon is érződik rajta. Mind a rendezésre, mind pedig a forgatókönyvre rányomja ez a bélyegét. A legalapvetőbb filmes eszközöket is mellőzi és csak a végefelé nyúl hozzájuk valamelyest. Egy helyszínen, szinte egy szobában játszódik az egész cselekmény. Zenés filmnek van kikiáltva, ez csak annyiban nyilvánul meg, hogy minden főszereplőnek van egy saját dala. Ezeket a legesetlenebb helyeken tudják előadni. Nem nagyon illik bele az adott jelenet hangulatába és a cselekményt sem mozdítja előre.

Műfaját tekintve krimi, de nem az a fajta filmes krimi, mikor csak sodródunk a történettel. Inkább az a könyves fajta, mikor végig próbáljuk kitalálni, hogy ki lehet a gyilkos. És itt van is időnk, mert nem pörögnek olyan gyorsasággal az események, hogy csak kapkodnánk a fejünk.

A másik, ahol nagyon érződik a színházi adaptáció, amikor kitárulkoznak a szereplők és felfedik egy-egy titkukat. Vagy semmi előzmény nélkül egyszercsak elmonják, vagy nagyon kevés faggatás után, ha nem elsőre, akkor másodszorra biztos. Ott vannak még azok a megoldások, amikor két szereplőnek egyedül kell maradni, akkor egyik a 8 nőből kijelenti, hogy ide vagy oda kell mennie és hirtelen mindenkinek oda kell.

Végig olyan érzésem volt, mintha színházban ülnék és ez adott egy érdekes alaphangulatot. A fordulat a végén pedig, már csak hab a tortán. Kellemes meglepetés volt a film minden szempontból.


Értékelés:

Kiválló színészi játék, egyedi hangulat, jó történet. Szinte csak jót lehet róla mondani. De ott van a náhol már túlzásba vitt színházi jelleg. És az esetlen megoldások.  Összességében 8/10.

süti beállítások módosítása