10 Items or Less

Megint bővült azoknak a filmeknek a listája, amik az "ismeretlen film" kategóriába esnek, de méltatlanul mellőzöttek. Ugyebár a blog elsődleges célja, az effajta filmek bemutatása. Kis kötlségvetésből, jó ötlettel, jó színészekkel és rendezéssel igazán igényes filmet lehet csinálni. Csakhát a kis költségvetés leginkább a marketningben mutatkozik meg, így aki nem követi az egyes (akár kisebb) filmfesztiválokat, annak szinte esélye sincs, hogy tudomást szerezzen róluk. Nálam is főként a szerencse játszik bele, hogy ráadakok-e ezekre a filmekre.

Erre a filmre is csak véletlen akadtam rá. De milyen jó, hogy ráakadtam. Morgan Freeman egy "jól titkolt" filmje még 2006-ból. Ha Freeman valamihez a nevét adja, az már alapból nem lehet rossz. És nálam listás általában. Persze akad kivétel is: Evan Almighty. Freeman tényleg nagyon jó színész, egyik személyes kedvencem. Ez a film sem kivétel, itt is hozza a papírformát és nagyot alakít.

A történetet szinte lehetetlen, úgy megfogalmazni, hogy ne legyen benne spoiler. Ezért csak röviden, nehogy lelőjjek valamit. Morgan Freeman egy ismert színészt játszik, aki már 4 éve nem fogadott el egyetlen szerepet sem. Most azonban egy új projektbe vág bele. Ehhez egy kisebb kutatást végez egy teljesen átlagos kisvárosi szupermarketban. Itt találkozik Scarlettel, a pénztároslánnyal. A srác, aki kihozta őt ebbe a boltba eltűnt, így mikor Scarlet műszakja lejár, megkéri őt, hogy fuvarozza haza. De előtte még elintézik Scarlet ügyeit.

Scarletet Paz Vega alakítja és nem is rosszul. De az sem elhanyagolható, hogy a csaj nem akárhogy néz ki. Mint ahogy már említettem, Freeman hozza a tőle megszokottat és nagyon jót alakít.

A filmben végig jelen vagy egy "feelgood" hangulat. Minden együtt van egy jó filmhez. A zenét külön ki kell emelnem, mert nagyon tetszett. Jó számok vannak jó helyen. Ez elvárható lenne minden filmtől és akkor nem kéne külön kiemelni, dehát a zenére nem fordítanak akkora hangsúlyt. A végén van egy akusztikus szám. Nos az teszi fel az i-re a pontot. Mind a szám mondanivalója mind pedig a dallama nagyon illik a filmhez.

Nevessetek ki, de volt egy jelenet, ami alatt elfogott az a bizonyos GTA-feeling. Csak autózunk az autópályán, a háttérben az az akusztikus szám megy, amit az előbb említettem. Alagútba be, majd ki, tipikus amcsi kocsik mindenfele. Nagyon megfogott. Aki játszott a GTA:SA-val talán jobban megérti mire gonolok.

A filmet mindenképpen érdemes megnézni. A film sajnos igen rövid, lehetne hosszabb is. Talán csak ennyi a negatívum.


Értékelés:

A film megnézése után rögtön rávágtam egy 7/10-et, de mostmár inkább 8/10. Freeman megint egy remekbe szabott filmben, egy igazán kellemes társsal, Paz Vega személyében.

süti beállítások módosítása