The Nines

Micsoda film! Most lett vége. Teljesen letaglózott. Nem számítottam rá, hogy ilyen jó lesz. Egy kommersz, kicsit bonyolultabb történetvezetésű filmre számítottam, de semmiképpen sem erre. Elkap a film hangulata és a 100 perces játékidő elrepül és sajnáljuk, hogy vége. Még többet szeretnénk.

Nem az a tipikus amerikai film, amikor bár a történet bonyolultabb, mégis a végére minden kérdésünkre kész választ kapunk és nekünk nem kell hozzá tenni semmit. Ez a film bizony megmozgatja az agytekervényeinket. Figyelni kell a történetre, a kis utalásokra és apró részletekre. És a legvégén a végső következtetést nekünk kell levonni.

Gary egy közepes tévés színész, miután elhagyja a barátnője, a cuccaira kicsit több gyújtófolyadékot a tesz a kelleténél és felgyújtja a házát. Majd ittasan vezet végül egy kis crackkel koronázza meg a napot. Ekkor észreveszi, hogy nincs köldöke. Rögtön 911-et tárcsázza. A kórházba menet a hátsó ülésen meglátja saját magát, ráadásul kétszeresen, majd felborul az autója. Sitt majd háziőrizet. Innen indul az első szál.

A film 3 részre van osztva. Amik merőben különböznek egymástól, de mégis összefüggnek. Ott vannak azok a kis utalások, amik mellett nem lehet csak úgy elsiklani. És ezektől a kis utalásoktól lesz kerek egész a történet. Minden rész nagyon jó a maga nemében, de összerakva talán még jobb.

Ryan Reynolds levetkőzte szépfiús álarcát és megmutatta, hogy képes rendes színészi játékra. A szerepet jól hozza, még akkor is, ha 3 teljesen különböző karaktert is kell megjelenítenie. Nem is gondoltam volna, hogy egy szemüvegtől ennyivel értelmesebb lehet a feje. Pedig így van. A második részben egy értelmes írót alakít, aki a sztereotípiáknak megfelelően szemüveges. Ezzel a szemüveggel érik el, hogy elhiggyük, hogy tényleg intelligens és sikerül is. Melissa McCarthy volt nagy meglepetés, aki a Szívek szállodájából lehet ismerős. Az ottani mézes-mázos Sookie-t sikerül a háta mögött hagynia és bebizonyítja, hogy igenis van tehetsége a színészkedéshez.

Mire ide a kritika végére értem, már azt kell mondjam muszáj megnézni. A filmben iszonyat kontraszt van. Kicsit oltja a tévé világát, meg az amcsikat, de közben a film közepén még nem sokat értünk az egészből. Aki kicsit több sci-fit néz az átlagnál és van sütnivalója az viszonylag hamar elő tud állni egy teóriával, ami a végén kisebb foltozgatások után megállj a helyét. Szóval nem lehetetlen megsejteni a megoldást a vége előtt, de semmiképpen sem könnyű.

Írás közben végig 8 és 9 közötti pontszám között vívódtam, de végül adok neki 9/10-et, mert fantasztikus élmény volt. Vagy inkább egyedi, talán ez jobb szó. A poszter pedig szerintem zseniális, de ezt csak a film után lehet igazán értékelni. Még egy okkal több, hogy minél előbb megnézzétek.

süti beállítások módosítása