The Bank Job

Jason Statham nevével fémjelzett gengszter film? Jöhet. Statham nem egy tehetséges színész, de mindenképpen megfelelő választás lehet egy ilyen filmhez. Be is váltja a hozzá fűzött reményeket. Tagadhatatlan, hogy ez a szerep illik hozzá.

A többi színész elég ismeretlen és főleg angol. Ez megint csak az akcentusban jelent meg. Angliára legjellemzőbb akcentusok feltűnnek a filmben. Elején kicsit furcsa volt a brit angol az amerikaihoz képest (eből is látszik, hogy több amcsi filmet nézek), de gyorsan rááll az ember füle és onnan nincs gond.

A film megtörtént eseményeket dolgoz fel. Martine ajánl egy lebukásmentes munkát Terrynek. Egy bankot kell kipakolni a londoni Baker Streeten. A bankban több millió font értékű kézpénzt és ékszereket tartanak, de emellett olyan titkokat is amiknek nem szabadna a nyilvánosság elé kerülni. Mikor híre megy a bankrablásnak és a tulajdonosok megtudják, követelik vissza a titkaikat. Terryék ekkor értik meg, hogy nem sokat ér az életük és nyakik vannak a lekvárban.

A történet nem túl csavaros, néhol elég kiszámítható, de még így is nagyon élvezhető. '71-ben játszódik és a készítőknek sikerült átadni a hangulatot. Persze én akkor még tervbe sem voltam véve, szóval nem tudhatom milyen is volt, de nagyon hasonlóan képzelem el. Még a színvilág is hasonlít a korabeli filmekére.

Néhány helyen nem sikerült megteremteni a kellő feszültséget, de ez nem jellemző a filmre. A történések elég ütemesen jönnek egymás után, ezért nem válik unalmassá a film. Ez lehetne a legnagyobb hibája, de szerencsére a készítők ezt jól megoldották. A film az utolsó percig lekötött.

Ahogy az igaz történeten alapuló filmeknél lenni szokott, a végén van egy kis magyarázó szöveg. Ez csak azért fontos, mert itt próbálnak két szálat elvarni, amit megkezdtek a történeti hűség kedvéért. Ez a két elvarratlan szál kisebb hiányérzetet okozott. Lehet, hogy tényleg nem volt rájuk megoldás a valóságban, de ez egy film... Költsenek hozzá valamit!

A film nekem nagyon tetszett. Nyugodt szívvel tudom ajánlani. Magyarországi bemutatóról nem tudok semmit, szóval maradnak a kerülőutak. 8/10-et simán megér, még küzdenie sem kell érte.

süti beállítások módosítása